Šiemet valstybės parama knygų leidėjų nepasiekė iki rudens. Kitąmet, nors biudžetas dar nepatvirtintas, pasak „Klasikos“ programos ketvirtadienio laidos „Ryto allegro“ pašnekovo Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos vyr. redaktoriaus Valentino Sventicko, gali nutikti, kad knygų leidybai lėšų išvis nebus skiriama.

„Tokioms leidykloms kaip Lietuvos rašytojų sąjunga, labai svarbi Kultūros ministerijos knygų leidybos programa. Į ją pastarąjį penkmetį ateidavo apie 2 mln. litų kiekvienais metais. Kiekviena leidykla galėjo teikti paraišką ir tikėtis paramos, kad knygas galėtų išleisti.

Su tokia parama, pavyzdžiui, mūsų leidykla išleisdavo per 20 knygų – beveik pusę mūsų išleidimo plano. Yra kalbų (kultūros ministras žiniasklaidai yra sakęs), kad ateinančių metų biudžetas formuojasi taip, kad jokioms programoms lėšų gali nebūti. Jeigu tai reikštų, kad ir knygų leidybos rėmimo programa neteks lėšų, bus labai skaudus smūgis ne tik tiems, kurie rašo, bet ir tiems,kurie leidžia [knygas]“, – atkreipė dėmesį laidos pašnekovas.

Knygų leidėjai žada skelbti akcijas, tačiau, kaip pabrėžia V. Sventickas, „knygas leidžiantys ir rašantys žmonės yra kultūringi ir nesiima kraštutinių veiksmų“. Jo nuomone, vienas galimų būdų atkreipti valdžios dėmesį į leidėjų ir knygų kūrėjų problemas – paskelbti Dieną be kultūros.

Lietuvos leidėjai ketvirtadienį renkasi į neeilinį atvirą visuotinį Lietuvos leidėjų asociacijos susirinkimą.

„Dėl pasikeitusių sąlygų sutriko knygų platinimo sistema: Lietuvoje bankrutavo du stambūs knygų platintojai, palikdami smulkiuosius leidėjus be knygų platinimo ir realizavimo alternatyvos. Dėl to sutriko knygų leidybos ir spaudos grandžių tarpusavio atsiskaitymai, taip pat atsiskaitymai su lietuvių autoriais.

Prasidėjo knygų mažmeninės prekybos įmonių jungimasis, pastebėtos monopolijos knygų rinkoje kūrimosi tendencijos“, – atkreipia dėmesį knygų leidėjai.

Lrt.lt primena, kad gegužės pabaigoje Vyriausybė nutarė iš Privatizavimo fondo skirti 2 mln. litų lietuviškų knygų leidybai.

Taip pat leidėjams paliktas lengvatinis PVM tarifas knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams, kuris galios iki kitų metų galo.