"Komisija nutarė išsiųsti laišką ir paprašyti papildomų duomenų. Manau, jie turėtų būti pateikti maždaug per savaitę", - Eltai sakė Valstybės turto fondo (VTF) Sandorių skyriaus viršininkas, LJL viešojo privatizavimo konkurso komisijos pirmininkas Liutauras Radzevičius.

VTF pareigūnas griežtai atsisakė komentuoti, kokia informacija yra gauta iš teisėsaugos institucijų ir ar jos pakaktų vienokiam ar kitokiam sprendimui dėl LJL privatizavimo konkurso nugalėtojo priimti. Aukščiausią 33 mln. kainą už 66,66 proc. laivininkystės akcijų pasiūliusi Danijos "Trident Marine" kompanija turi šansų būti pripažinta geriausią finansinį pasiūlymą pateikusia konkurso dalyve, tačiau, neoficialiais duomenimis, yra rimtų abejonių dėl jos patikimumo.

Prieš priimdamas galutinį sprendimą VTF "Trident Marine" prašys paaiškinti ir pagrįsti finansinius pasiūlymus, kaip bus užtikrintas finansinių įsipareigojimų vykdymas, garantijos užtikrinant potencialaus pirkėjo įsipareigojimus trejus metus po akcijų pirkimo-pardavimo sutarties pasirašymo išsaugoti privatizuojamoje bendrovėje ne mažiau kaip 70 proc. esamų darbo vietų, Lietuvos laivų registre penkerius metus palikti ne mažiau kaip 70 proc. laivų.

Lietuva už privatizuojamas LJL akcijas tikėjosi gauti ne mažiau kaip 0,15 lito už akciją, arba 20,09 mln. litų už visą paketą.

Danijos "Rederiet Fabricius" ir Norvegijos "Continental Ship Management" konsorciumas už privatizuojamas LJL akcijas yra pasiūlęs 22,1 mln. litų kainą, po 0,17 lito už vieną lito nominalo akciją ir 40 mln. JAV dolerių investicijas. Kai kurių specialistų skaičiavimais, pagal privatizavimo procesams taikomus teisės aktus, skandinavų konsorciumo finansinis pasiūlymas yra geriausias tarp visų trijų pretendentų į LJL.

Laivininkystę pirkti nori ir LJL vadovo Vytauto Vismanto vadovaujamas konsorciumas, į kurį dar įeina konsultacinė bendrovė "Prime Investment" bei prekybos kompanija "Sanitex". Pastarasis konsorciumas buvo pasirengęs mokėti minimalią kainą, nesiūlė jokių investicijų.

Įstatinis LJL kapitalas - 200,901 mln. litų. Praėjusiais metais laivininkystė uždirbo 1,006 mln. litų pelno ir akcininkų dividendams skyrė 402,343 tūkst. litų, arba po 0,002 lito vienai lito nominalo akcijai - dvigubai mažiau nei dar prieš metus.

LJL dirba Baltijos, Viduržemio, Vakarų Europos ir Šiaurės Amerikos regionuose.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją