Antradienį tarpbankinės 6 mėn. paskolų litais palūkanos VILIBOR, kuriomis bankai skolintų litų kitiems bankams, krito 0,06 proc. punkto, iki 7,88 proc. - tai mažiausia skolinimosi litais kaina nuo pernykščio spalio. Pasak Gvido Grinko, "UniCredit Bank" Lietuvos skyriaus Iždo prekybos ir likvidumo valdymo grupės vadovo, "rinkoje dabar vyrauja litų pasiūla, o ne paklausa, VILIBOR darosi nelabai aktualus pinigų rinkai".

G. Rinko teigimu, "dar viena svarbi palūkanų kritimo priežastis - nykstanti devalvacijos baimė. Anksčiau, kad apsidraustų, įmonės skolindavosi litais, o dabar daugelis jų suvokia, kad tai per brangu, ir atsisako paskolų litais. Įsisuka atvirkštinė spiralė ir, jei Lietuva ir ateinančiais metais sėkmingai skolinsis, VILIBOR grįš į proto ribas".

Šiuo metu skirtumas tarp 6 mėn. paskolų litais (VILIBOR) ir eurais (EURIBOR) palūkanų sudaro 6,77 proc. punkto - mažiausiai nuo birželio 1 d. EURIBOR palūkanos jau kurį laiką apsistojusios ties 1 proc. - tokia pati yra ir Europos centrinio banko nustatyta bazinė palūkanų norma.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją