Kaip žinoma, Latvijos Seimas patvirtino rinkos apsaugos priemonių įstatymą, pagal kurį įvedamos protekcinės priemonės gyvų kiaulių, kiaulienos ir subproduktų importui.

Lietuvai nustatyta importo kvota metams - 254,4 tonos kiaulienos ir 8,6 t subproduktų - sumažina Lietuvos eksporto galimybes į kaimyninę šalį net 7 kartus. 2002 m. Lietuva eksportavo į Latviją 1861 toną kiaulienos.

Be to, Latvijos žemės ūkio ministerija neišdavė automatinės licencijos įvežti 3000 t kvietinių ir 1000 t ruginių miltų iš Lietuvos, tuo tiesiogiai pažeisdama laisvosios prekybos žemės ūkio prekėmis sutartį.

Tokios licencijos neišdavimas yra faktinis ruginių ir kvietinių miltų importo iš Lietuvos uždraudimas.

Latvijos žemės ūkio ministerijos pateikta motyvacija, kad Latvijos rinka yra aprūpinta vietinės gamybos miltais, neatitinka trišalės laisvosios prekybos sutarties. Į Lietuvos užsienio reikalų ministerijos (URM) 2003 m. gegužės 30 d. protesto notą atsakymo iki šiol negauta.

Nuo birželio 1 d. Latvija vienašališkai ir neįspėjusi nutraukė veterinarinę kontrolę dviejuose Lietuvos-Latvijos valstybės sienos perėjimo punktuose. Per Obelių-Subate ir Smėlynės-Medumi punktus buvo visiškai sustabdytas veterinarijos tarnybų kontroliuojamų prekių judėjimas.

2002 m. per minėtus postus vyko daugiau nei 8000 transporto priemonių su veterinarijos tarnybų kontroliuojamomis prekėmis. Tai trukdo ne tik importą į Latviją, bet ir tranzitą į Rusiją bei kitas NVS šalis.

Dabar vežėjai yra priversti gaišti laiką, nes likusių postų pajėgumai yra riboti, pailgėja greitai gendančių krovinių gabenimo maršrutai. Lietuvos URM birželio 4 d. išsiuntė protesto notą. Atsakymas iki šiol negautas.

Ministrai sutarė, kad tokia situacija kenkia Lietuvos ekonominiams interesams, ir Lietuvos ūkio subjektų diskriminacija negali būti toleruojama.

Pasak URM Informacijos ir kultūros departamento Spaudos skyriaus, trečiadienį ši informacija bus pateikta Vyriausybei, kur bus sprendžiama, ar tikslinga įvesti atsakomąsias priemones. Šios priemonės būtų įvedamos, vadovaujantis laisvosios prekybos sutartimi, nustatant kai kurioms latviškos kilmės prekėms konvencinius muitus. Tokių prekių sąraše yra žuvų konservai, krakmolas, aliejus, konditerijos gaminiai ir mėsos produktai.

Liepos 4 d. Vilniuje Lietuva surengs trišalės laisvosios prekybos sutarties posėdį, kurio metu minėti probleminiai klausimai bus nagrinėjami kartu su Latvijos ir Estijos delegacijomis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją