„Esame pasirengę įgyvendinti ankstesnes rekomendacijas visų mokesčių surinkimą koncentruoti vienose rankose, turiu omenyje „Sodros“ įmokų ir mokesčių administravimo sutelkimą VMI. Tai esame svarstę dar 2000 m., tačiau tada nepavyko to įgyvendinti, o dabar tam būtų tinkamas laikas“, – sakė A. Kubilius.

Jis mano, kad tai padėtų ne tik geriau prižiūrėti mokesčių surinkimą, bet ir sutaupyti lėšų.

„Koncentravimas vienose rankose, manau, padėtų efektyviau įgyvendinti mokesčių vengimo stabdymą, iš kitos pusės tai leistų taupyti ir lėšų“, – tvirtino A. Kubilius.

Po poros savaičių ant premjero stalo turėtų gulti planas, kaip Lietuvoje kovoti su „šešėline“ ekonomika.

Planą rengsiančios VMI viršininkas Modestas Kaseliauskas žurnalistams sakė, kad planas susidarys iš kelių dalių: pirmiausiai, bus identifikuotos problemos, po to bus numatytos poveikio priemonės.

„Plane turėtų būti numatytos įvairios poveikio priemonės, kurios galėtų šiuos reiškinius sumažinti, sustabdyti arba kaip nors paveikti. Priemonės turėtų būti nuo kontrolės – griežtų priemonių – iki švelnesnių: įtikinėjimo, sąmoningumo skatinimo, padidintos komunikacijos su tam tikrais sektoriais“, – sakė jis.

VMI viršininkas tvirtino, kad „šešėlinė“ ekonomika suaktyvėjo ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse.

„Šešėlinė ekonomika suaktyvėjo pirmiausiai dėl to, kad mokesčių mokėtojus slegia likvidumo problemos – apyvartinių lėšų trūkumas. Jie žiūri, kaip galima išgyventi ir dažnai bandoma pataupyti mokesčių klausimu“, – dėstė M. Kaseliauskas.

„Šešėliniai“ reiškiniai, anot jo, pastebimi daugelyje sričių, tačiau biudžetui svarbiausi sektoriai yra prekyba, statybos, transportas.

Pagrindinėmis „šešėlinės“ ekonomikos problemomis A. Kubilius įvardijo neapskaitytos apyvartos didėjimą, „vokelių“ plitimą, oficialiai įvežtos produkcijos realizavimą turguose jos neapskaitant, nelegaliai įvežamą tabaką ir alkoholį.

„Aš tikiu, kad jūs, kolegos žurnalistai, lankydamiesi kavinėse ir restoranuose, visada paprašysite čekio, o jeigu jo negausite, tai suprasite, kad jūsų vaikai mokykloje susitiks su mokytojais, kuriems dėl to gali mažėti atlyginimai“, – sakė premjeras, pripažindamas, kad plane bus numatyta ir visuomenės informavimo kampanija.

Lietuvos laisvosios rinkos institutas skelbia, kad šiemet „šešėlis“ turėtų sudaryti 24,3 proc. visos ekonomikos, o kitąmet – 27,1 proc. Valstybinės institucijos „šešėlio“ masto nevertina ir neskelbia.

Šiemet VMI nustatė 300 mln. Lt nuslėptų mokesčių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją