"Galvojame donorams siūlyti pradėti dirbti prie Elektrėnų projekto. Tai - numatoma įrangos modernizacija, degiklių keitimas ir kita. Antra - dujotiekio į Visaginą tiesimas. Šie projektai būtų pagrindiniai antrojo pusmečio programoje", - Eltai sakė A. Dainius.

Ūkio ministerijos sekretorius tikina, jog donorai supranta priežastis, dėl kurių kiek vėluoja galutinis eksploatavimo nutraukimo plano parengimas. Pagrindinės jų - kad RBMK tipo redaktoriai uždaromi pirmąkart ir stinga patirties bei Vyriausybės priimtas sprendimas atominę elektrinę uždaryti neatidėliotino išmontavimo būdu - kai po galutinio sustabdymo elektrinė pradedama išmontuoti, o baigiama visišku teritorijos ir radioaktyviųjų atliekų sutvarkymu.

Pagal įstatymą galutinis atominės jėgainės pirmojo bloko eksploatavimo nutraukimo planas turėjo būti parengtas pernai kovo mėnesį, tačiau šį darbą planuojama baigti tik šių metų pabaigoje. "Manau, kad šiemet planą tikrai turėsime. Šiuo metu svarstome jau trečią variantą. Būtina atsižvelgti į VATESI, Radiacinės saugos centro pastabas, kad vėliau neįstrigtų projekto licencijavimas ir pan.", - tvirtina Ūkio ministerijos sekretorius.

Ūkio ministerija yra parengusi Branduolinės energijos įstatymo pakeitimą, kad detalūs projektai nebebūtų tvirtinami Vyriausybėje.

"Projektai užima maždaug 15 storų bylų ir tikėtis, kad Ministrų Kabineto nariai juos peržiūrės prieš tvirtindami - nelogiška. Vyriausybė duoda formalų leidimą jau pritardama projektavimui. Ir taip yra daugybė derinančių institucijų. Todėl siūloma, kad papildomai projektų tvirtinti nebereikėtų", - sako A. Dainius.

Londone vykstanti donorų konferencija yra 2000 metais Vilniuje vykusios pirmosios donorų konferencijos tęsinys. Ji yra svarbi ilgalaikio pasirengimo Ignalinos atominės elektrinės pirmojo bloko uždarymui ir reikalingos tarptautinės bendrijos paramos mobilizavimo proceso dalis. Lietuva yra įsipareigojusi iki 2005-ųjų pasirengti uždaryti pirmąjį Ignalinos atominės elektrinės bloką, o 2009 metais - antrąjį bloką, jei šiam uždarymui bus suteikta adekvati finansinė parama.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją