Boržomio–Karagaulio nacionaliniame parke XIX amžiaus viduryje aptiktas pirmasis Boržomio mineralinio vandens šaltinis. Šiomis dienomis gruzinų pasididžiavimo galima įsigyti keliasdešimtyje pasaulio šalių.

Iki 2006-ųjų du trečdaliai „Borjomi“ buvo parduodama Rusijos rinkoje, tačiau, kaip teigia gruzinai, vien dėl politinių priežasčių gruziniškam mineraliniam vandeniui paskelbus embargą, teko imtis radikalių veiksmų.

„Nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Dabar mūsų situacija gerokai stabilesnė, nes nepriklausome nuo vienos šalies rinkos. Dabar mūsų pardavimai diversifikuoti 30 šalių, ir aš galiu pasakyti, kad situacija iš esmės gerokai stabilesnė, nei buvo prieš ketverius metus, kai „Borjomi“ prekiavome Rusijoje“, – teigė bendrovės „Borjomi/IDS“ generalinis direktorius Zaza Kikvaldzė.

Šiemet „Borjomi International“ atidarė atstovybę Europoje, kuri įsikūrė Vilniuje. Gruzinų pasirinkimą lėmė palankūs politiniai ir ekonominiai dviejų šalių ryšiai. Kol kas tai didžiausia Gruzijos investicija Lietuvoje. Vilniuje yra pagrindiniai sandėliai, iš kurių vanduo toliau paskirstomas į Rygą, Taliną, Varšuvą.

Tačiau vietos gamintojų ir importuotojų teigimu, pirkėjai Lietuvoje lojalūs vietinei produkcijai, nes vietinis vanduo asocijuojasi su kokybe. Lietuviškas vanduo esą užima daugiau negu 70 proc. viso geriamojo vandens rinkos. O didžiausias gruziniškos produkcijos konkurentas Lietuvoje – mineralinis vanduo „Vytautas“, kuris, pagal naujausius duomenis, yra penktas pagal pardavimą.

„Tarptautinis prekės ženklas, kad būtų sėkmingas, turi turėt pasiūlymą, inovaciją arba geografinį patrauklumą. Prancūzijos Alpių vanduo, Italijos šaltinių vanduo – tokie vandenys žmonėms yra patrauklūs. Jei tiesiog atvežti vandenį iš Vokietijos, jis neturi kažkokio didesnio patrauklumo negu tokios pat kokybės lietuviškas vanduo“, – teigė Nealkoholinių gėrimų gamintojų ir importuotojų asociacijos prezidentas Gintautas Dirgėla.

G. Dirgėlos teigimu, pirkėjui Lietuvoje svarbiausia, kad mineralinis vanduo būtų naudingas sveikatai, jį būtų galima lengvai nusipirkti bet kurioje parduotuvėje, taip pat vertinamas pakuotės patogumas ir, aišku, svarbi kaina. Pastebima, kad pastaruoju metu pirkėjai labiau renkasi pigesnį tiek geriamąjį, tiek mineralinį vandenį.