"Mūsų delegacijoje yra per dešimt verslininkų, kurie į Kijevą atsivežė investicinius projektus. Reikės mūsų valstybės institucijų paramos, kad būtų "pralaužti ledai" tiems projektams - pirmiausia tai žemės sklypų ir patalpų gavimo problemų sprendimas, palankių sąlygų dalyvauti aukcionuose sudarymas", - Eltai komentavo asociacijos Tarptautiniai prekybos rūmai Lietuva (ICC Lietuva) direktorius Algimantas Akstinas.

Lietuvos Vyriausybės vadovas kartu su Ukrainos Ministru Pirmininku ketvirtadienį dalyvaus dviejų šalių Lietuvos verslo forume, kuris vyks Ukrainos pramonės ir prekybos rūmuose. Į jį, be svečių iš Lietuvos, pakviesta beveik 50 Ukrainos įvairių pramonės šakų, energetikos, statybos, prekybos, farmacijos, paslaugų, draudimo ir kitų verslo sričių atstovų. Jiems bus pristatytos ekonominės ir teisinės verslo sąlygos mūsų šalyje.

Savo ruožtu šeimininkai informuos svečius apie veiklos galimybes Ukrainoje.

Lietuvai šiame forume atstovaus "Šiaulių stumbro", "Klaipėdos kartono", "MG Baltic Investment", agrofirmos "Sėklos", Vilniaus banko, "Narbutas ir Ko", SBA koncerno, "Alnos" bendrovės, "Ekskomisarų biuro", Lietuvos bioenergetikos asociacijos, Vakarų Lietuvos žvejų ir žuvies perdirbėjų konfederacijos, advokatų kontoros "Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir partneriai", "Hanner", "Panevėžio kelių", "Panevėžio statybos tresto" ir kitų bendrovių bei firmų vadovai.

Numatytos dviejų šalių verslininkų, taip pat Ukrainos ministerijų pareigūnų apskritojo stalo diskusijos. Lietuvos verslininkų programoje įrašytas ir apsilankymas modernioje aviacijos gamykloje "Aviant". Lietuvos ir Ukrainos verslo forumą Kijeve organizavo asociacija Tarptautiniai prekybos rūmai Lietuva (ICC Lietuva) ir Ukrainos pramonininkų ir verslininkų sąjunga.

Pernai spalio mėnesį per Ukrainos prezidento Leonido Kučmos vizitą Vilniuje asociacija Tarptautiniai prekybos rūmai Lietuva (ICC Lietuva) su Ukrainos pramonininkų ir verslininkų sąjunga pasirašė memorandumą dėl bendradarbiavimo. "Šiemet gegužės mėnesį Lietuvoje lankėsi Ukrainos verslininkų grupė, dabar mūsų atsakomasis vizitas", - sakė A. Akstinas.

Jis nurodė, kad vienas iš Lietuvos verslininkų kelionės į Kijevą svarbių tikslų - aptarti su partneriais Ukrainoje būsimą bendradarbiavimą Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą.

"Keisis muitai, taigi ir prekių kainos, todėl dalis mūsų delegacijos narių nori gauti garantijas, kad ryšiai su dabartiniais partneriais Ukrainoje išliks", - sakė asociacijos Tarptautiniai prekybos rūmai Lietuva (ICC Lietuva) direktorius.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvos eksportas į Ukrainą 2002 m. sudarė 528 mln. Lt (143 mln. JAV dolerių), palyginti su ankstesniais metais, eksportas sumažėjo 14,6 proc. Pagal eksporto apimtis Ukraina buvo 14 vietoje (3-ia tarp NVS šalių) - 2,61 proc. viso Lietuvos eksporto.

Lietuvos eksportas į Ukrainą 2001 m. sudarė 618,842 mln. Lt (154,7 mln. JAV dolerių). Palyginti su ankstesniais metais, jis sumažėjo 7,17 proc. Pagal eksporto apimtis Ukraina buvo 10 vietoje (3-ia tarp NVS šalių) - 3,38 proc. viso Lietuvos eksporto.

Lietuvos importas iš Ukrainos (pagal prekių kilmės šalį) 2002 m. sudarė 463,5 mln. Lt (126,2 mln. JAV dolerių). Palyginti su ankstesniais metais, jis padidėjo 11,9 proc. Pagal importo apimtis Ukraina buvo 15 vietoje (2-a tarp NVS šalių) - 1,64 proc. viso Lietuvos importo.

Lietuvos importas iš Ukrainos (pagal prekių kilmės šalį) 2001 m. sudarė 412,046 mln. Lt (103 mln. JAV dolerių). Palyginti su ankstesniais metais, jis padidėjo 24,5 proc. Pagal importo apimtis Ukraina buvo 16 vietoje (3-ia tarp NVS šalių) - 1,64 proc. nuo viso Lietuvos importo.

Prekybos balansas tarp Lietuvos ir Ukrainos 2002 m. buvo teigiamas ir sudarė 64,8 mln. Lt (17,6 mln. JAV dolerių), apyvarta siekė 1 mlrd. 33,1 mln. Lt. (281,2 mln. JAV dolerių.)

Prekybos balansas tarp Lietuvos ir Ukrainos 2001 m. buvo teigiamas ir sudarė 51,7 mln. JAV dolerių, apyvarta siekė 257,7 mln. JAV dolerių - 2,37 proc. visos Lietuvos užsienio prekybos apyvartos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją