Duonos kepykloje šalia Kalvarijos prieš pusmetį dirbo apie 200 žmonių. Tačiau duonos gaminių paklausai smukus beveik perpus, penktadalį jų teko atleisti. Gamintojų skaičiavimu, anksčiau pirkdavę po 2–3 gaminius, dabar pirkėjai renkasi tik kas pigiau arba kam taikomos akcijos.

Kadangi konkurencija didelė, kelti kainų kepėjai sako negalintys. Todėl žiemos laukia su dar didesniu nerimu, nes jau dabar esą žmonės mieliau valgo ką kita.

„Labiau pirks bulves ir kruopas. Tai įtakoja mūsų gamybą, ypač duonos. Žmonėms mieliau perkant bulves o duona jau lieka antrame plane“, – teigia bendrovės „Krotonas“ generalinė direktorė Gitana Bedulskienė.

Įvairius įrenginius gaminančios Alytaus bendrovės „Astra“ vadovo Semiono Bondarevo teigimu, krizė jau leidžia šiek tiek atsiveržti diržus. Mat daugiau nei 80 proc. produkcijos eksportuojančiai įmonei pastaruoju metu pavyko sudaryti naujų sutarčių.

„Darėm tą, ką ir kitos įmonės darė. Sumažinom darbuotojų skaičių, sumažinom atlyginimus. Tačiau dabar galiu pasakyti, kad baigiasi tas laikotarpis, gaunam daugiau užsakymų“, – pasakojo jis.

Statistikų duomenimis, visos Lietuvos pramonės gamyba ir pardavimas sausį–rugpjūtį, palyginti su tuo pat metu pernai, smuko 16,5 proc. Vien rugpjūtį užfiksuotas 2 proc. metinis smukimas.

„Jeigu mes paimtume, tarkim, bazę 2007 m. tą patį mėnesį, tai smukimas visgi dar būtų maždaug apie 25 proc. Tai rodo, kad vis dar yra barjerų ir reikia kiek įmanoma daugiau priemonių skirti tam, kad gamyba atsigautų pirma“, – teigė banko „DnB Nord“ vyresnioji analitikė Jekaterina Rojaka.

Pramonės įmonės nemažai importuoja, bet dar daugiau eksportuoja, o būtent su eksportu siejamas viso Lietuvos ūkio atsigavimas.

Analitikų teigimu, sakyti, kad blogiausia jau įveikta - negalima. Tačiau esą negalima ir teigti, kad bus dar sunkiau, nes verslas persiorientuoja, ieško išeičių. Bėda tik, kad tai užtrunka.

Pramonė sukuria maždaug penktadalį viso šalies bendrojo vidaus produkto.