Penktadienį Statistikos departamentas paskelbė, kad vartotojų pasitikėjimo rodikliui, leidžiančiam prognozuoti būsimas vartotojų išlaidų kitimo tendencijas, didžiausią poveikį turėjo tai, kad, palyginti su balandžio mėnesiu, respondentai truputį geriau vertino savo namų ūkio finansinės padėties ir šalies ekonomikos perspektyvas. Sumažėjo respondentų, prognozuojančių savo namų ūkio finansinės padėties pablogėjimą, taip pat padidėjo tikinčių nors kiek sutaupyti respondentų dalis.

Per artimiausius 12 mėnesių nors kiek sutaupyti tikėjosi 22 procentai respondentų (balandžio mėn. - 18 proc.). Gegužės mėnesį 12 procentų respondentų teigė, kad namų ūkio finansinė padėtis per praėjusius metus pagerėjo, 31 - pablogėjo, o 57 procentai atsakė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per metus nepasikeitė (balandžio mėn. atitinkamai 12, 35 ir 53 proc.). Vertindami savo šeimos finansinės padėties tikėtinus pokyčius per artimiausius 12 mėnesių, 20 procentų respondentų nurodė, jog tikisi pagerėjimo, 11 - pablogėjimo (balandžio mėn. atitinkamai 21 ir 14 proc.). Daugiau kaip pusė (57 proc.) apklaustųjų atsakė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per artimiausius metus nesikeis.

Šalies ekonominę padėtį respondentai vertino geriau nei savo: 20 procentų apklaustųjų teigė, kad šalies ekonominė padėtis per praėjusius metus pagerėjo, 26 - pablogėjo (balandžio mėn. - 28 proc.), o 48 procentai atsakė, kad padėtis per praėjusius 12 mėnesių nepasikeitė.

Gegužės mėnesį 38 procentai respondentų tikėjosi, kad šalies ekonominė padėtis per artimiausius metus pagerės, 11 procentų prognozavo pablogėjimą, o 40 procentų teigė, kad padėtis išliks tokia pati (balandžio mėn. atitinkamai 37, 12 ir 42 proc.).

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis mieste ir kaime labai skyrėsi. Gegužės mėnesį mieste jis buvo minus 5, kaime - minus 15. Palyginti su balandžio mėnesiu, kaimo gyventojai geriau vertino savo namų ūkio finansinės padėties ir šalies ekonomikos perspektyvas, prognozavo mažesnį nedarbą. Miesto gyventojai optimistiškiau vertino galimybę nors kiek sutaupyti.

Paprašyti apibūdinti dabartinę savo padėtį 57 procentai respondentų nurodė, jog jie vos suduria galą su galu, 26 procentai respondentų atsakė, kad jie nors truputį sutaupo, 10 - lenda į skolas. Miesto ir kaimo gyventojai savo padėtį vertino skirtingai: kad vos suduria galą su galu atsakė 53 procentai miesto ir 65 procentai kaimo respondentų, nors truputį sutaupo - atitinkamai 31 ir 18 procentų, lenda į skolas - 9 ir 12 procentų apklaustųjų.

Per artimiausius 12 mėnesių nors kiek sutaupyti tikėjosi 28 procentai miesto ir 12 procentų kaimo respondentų. Vartotojų nuomonių tyrimas atliekamas apklausiant 1200 atsitiktinai iš Gyventojų registro atrinktų respondentų. Vartotojų pasitikėjimo rodiklis - tai teigiamų ir neigiamų atsakymų į 4 klausimus (apie namų ūkio finansinės padėties, šalies ekonominės padėties, nedarbo lygio kitimą (su priešingu ženklu) ir tikimybę sutaupyti per artimiausius 12 mėn.) balansų aritmetinis vidurkis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją