Profsąjungos tvirtina,kad vieną dieną dirbant, pavyzdžiui, 6 valandas, o kitą – 10, darbdaviui sudaroma galimybė nebemokėti darbuotojui viršvalandžių.

Vyriausybė Seimui siūlo keisti Darbo kodeksą, kad darbuotojas galėtų dirbti daugiausiai 48 valandas per savaitę. Tačiau siūloma nauja sistema žadama bus lankstesnė. Darbuotojas vieną dieną galės dirbti, pavyzdžiui, 6 valandas,o kitą – 10. Arba kelias dienas ilgiau dirbęs, po to galės pasiimti laisvadienį.

Ūkio viceministras sako, kad dabar veikianti sistema – sovietinė ir jai trūksta lankstumo.

„Išlaikomas 40 valandų darbo laiko apribojimas, tik jis bus skaičiuojamas ne kiekvieną savaitę, bet kas mėnesį. Per keturis mėnesius bus 160 valandų. Tai reiškia, kad per keturis mėnesius vis tiek turi būt 160 valandų, bet per vieną savaitę gali būt 48 valandos, kitom savaitėm, pavyzdžiui, 38 valandos“, – teigė ūkio viceministras Arnoldas Burkovskis.

Profsąjunga tikina, kad naujovė palanki tik darbdaviui. Vieną dieną jis gali liepti darbuotojui dirbti dvigubai ilgiau nei kitą ir nemokėti viršvalandžių. Be to, esą laiko liberalizavimas išbalansuotų darbuotojo dienos režimą.

„Tą savaitę dirbdamas maksimalų laiką, darbuotojas pervargs. O kai dirbami viršvalandžiai, yra mažiausias darbo našumas. Mūsų nuomone, negalima darbuotojo maksimaliai išnaudot vieną savaitę, jei yra užsakymas, o kitą savaitę nuleisti. Darbdavys turi planuoti, kad darbuotojas daugmaž būtų vienodai apkrautas “, - sako Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.

Profsąjungos siūlys ne tik nepritarti darbo laiko liberalizavimui, bet keičiant Darbo kodeksą leisti darbuotojams laikinai sustabdyti darbo sutartį, palengvinti streikų procedūras.