„Manau, kad Kryžių kalnas yra pakankamai žinomas objektas, kurį reikia aplankyti Lietuvoje. Jis yra svarbus ne tik Ispanijoje ar Lenkijoje, kur piligriminis turizmas yra itin dažnas, bet ir skandinavai prašo įtraukti Kryžių kalną į programą“, - pasakojo atstovė viešiesiems ryšiams R. Dirsienė.

Pasak Šiaulių rajono Turizmo ir verslo informacijos centro turizmo vadybininkės Stasės Ivanauskaitės, daugiausiai lankytojai atvažiuoja dideliais autobusais, lengvaisiais automobiliais ir nameliais ant ratų.

„Daugiausiai mus aplanko turistai atvykę vokiškais, lenkiškais ir lietuviškais autobusais. Kiek mažiau latviškų autobusų. Latviai dažniausiai atvažiuoja lengvaisiais automobiliais“, - teigė turizmo vadybininkė S. Ivanauskaitė.

Kaune ir Druskininkuose užsieniečių sumažėjo

Palyginus turizmo informacijos centrų duomenis per pirmąjį šių metų pusmetį Kauno lankomumas krito beveik 14 proc., o Druskininkuose apsilankiusiųjų sumažėjo net 44 proc. Pasak Valstybinio turizmo departamento atstovės viešiesiems ryšiams Rūtos Dirsienės, Kaunas siūlo nedaug renginių, mieste yra daug viešbučių, bet žmonės nedaug yra girdėję apie lankytinas Kauno vietas, išskyrus Pažaislio vienuolyną, Nacionalinį M. K. Čiurlionio muziejų.

„Druskininkuose daugiausia lankydavosi baltarusiai ir lenkai. Lenkams dėl zloto svyravimo Lietuva tapo per brangi, o baltarusiai turi problemų dėl vizų“, - pasakojo atstovė viešiesiems ryšiams R. Dirsienė.

Valstybinio turizmo departamento duomenimis Užsienio reikalų ministerija yra parengusi pasiūlymą dėl palengvintos vizų tvarkos Baltarusijos ir Lietuvos pasienio piliečiams. Toks susitarimas pagyvintų turistų srautą tarp šalių. Tikėtina, kad šis susitarimas bus aptartas Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos vizito Lietuvoje metu.

Užsienio svečiai ieško pigesnės nakvynės

Statistikos departamentas surinkę duomenis iš Lietuvos viešbučių pastebi, kad turistų srautas į Lietuvą sumažėjo pirmąjį pusmetį palyginus jį su 2008 metų pirmąja pusę. Metų pradžioje viešbučiuose apsigyveno beveik 200 tūkst. mažiau užsieniečių nei pernai.

Anot Valstybinio turizmo departamento atstovės viešiesiems ryšiams Rūtos Dirsienės, šiais metais padaugėjo užsieniečių, kurie nuomojasi butus, gyvena pas draugus ar pažįstamus. Kai kurie gyvena B&B stiliaus (nakvynė ir pusryčiai) viešbučiuose, kurie kainuoja pigiau.

Didžiausias nuosmukis tarp pasirinkusiųjų nakvynei viešbučius fiksuotas lenkų gretose. Jų atvyko net 16 tūkst. mažiau nei praėjusių metų pirmąjį pusmetį. Daug mažiau sulaukėme svečių iš Anglijos (apie 7 tūkst. nuosmukis), iš Vokietijos (apie 7 tūkst. nuosmukis). Iš Rusijos atvyko 4 tūkst., o iš Suomijos 3 tūkst. mažiau turistų.

Lietuva daug vangiau lankė artimiausi kaimynai estai ir latviai. Estų sumažėjo 26 proc., o latvių lankomumas krito 23 proc. Palyginus viešbučių pateiktus duomenis matoma, kad krito visų užsienio šalių atvykimas į Lietuvą, išskyrus Baltarusijos piliečius. Baltarusių, apsisprendusių atvykti į Lietuvą ir apsigyventi viešbučiuose, padaugėjo 3,5 tūkst. (18 proc.).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją