Lietuvos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vakar pranešė laikinai uždraudusi į Lietuvą įvežti mėsos produktus iš Estijos bendrovės "Rakvere Lihakombinaat". LMPA atstovai mano, kad tai sveikintinas žingsnis. Jų teigimu, mėsos gaminiai iš Estijos ir Latvijos neatitinka mūsų šalies ir ES kokybės reikalavimų. Jų nuomone, įvežtiniai pigesni ir nekokybiški gaminiai kenkia tiek vartotojams, tiek lietuviams verslininkams.

Nežinomos žaliavos

"Draudimas įvežti minėtos estų kompanijos mėsos produktus galios tol, kol įmonė pateiks reikiamus normatyvinius dokumentus, ir bus patikrinta, ar ženklinimo etiketėse nurodyta informacija atitinka gamybos metu naudojamas žaliavas", - LŽ sakė VMVT direktoriaus pavaduotojas Darius Remeika.

Anot jo, kol kas bendrovė prašomos informacijos nepateikė bei nenurodė gaminių receptūros. Lietuvoje šios estų įmonės produktus platina bendrovė "Klaipėdos maisto produktai".

Be to, "Rakvere" yra įsigijusi "Klaipėdos maisto" prekės ženklą ir gana sėkmingai gabena į Lietuvą Estijoje pagamintą produkciją šiuo pavadinimu. VMVT duomenimis, nuo šių metų pradžios iki gegužės 21 dienos iš Estijos į Lietuvą šešios bendrovės importavo 3636 tonas mėsos, maistinių subproduktų ir mėsos gaminių.

Neatitinka reikalavimų?

LMPA prezidentas Audrius Rudys LŽ teigė, jog Estijoje mėsos produktų gamyboje naudojamos Lietuvoje neleistinos mėsos rūšys - tokios kaip kiaulių pažandės arba mėsos masė. "Šias sudedamąsias dalis estai pigiai įsiveža iš JAV arba Argentinos. Lietuvoje importuoti mėsos žaliavą iš tokių šalių yra uždrausta", - sakė Rudys. Jo teigimu, nekokybiški mėsos gaminiai iš Estijos ar Latvijos į mūsų šalį lengvai įvežami dėl Laisvosios prekybos sutarties. VMVT direktoriaus pavaduotojas LŽ aiškino, kad kol kas neįmanoma patikrinti, ar iš "Rakvere" įvežti produktai atitinka kokybės reikalavimus, mat įmonė dar nepateikė gaminių receptūros.

Tuo tarpu estiškus mėsos produktus importuojančios bendrovės "Klaipėdos maisto produktai" direktorius Dmitrijus Čudakovas teigė, jog VMVT sprendimas prieštarauja susitarimams tarp Lietuvos, Latvijos ir Estijos. "Visą produkciją, kurią importuojame, lydi suderinti veterinariniai sertifikatai, išduoti Estijos maisto ir veterinarijos tarnybos. Šie sertifikatai pagal trijų Baltijos šalių susitarimus turi būti pripažįstami Lietuvoje", - tikino įmonės vadovas.