Vadino ekonomikos persitvarkymu

Dar pernai birželį tuometinis premjeras Gediminas Kirkilas tikėjosi, kad Lietuva išvengs „kieto nusileidimo“.

„Mūsų planas – lėtesni ekonomikos augimo tempai, o ne „kietas nusileidimas“, – interviu naujienų agentūrai „Bloomberg“ sakė tuometinis premjeras. – Lietuvoje padėtis geresnė nei, tarkim, Latvijoje ar Estijoje, nes mūsų pramonės sektorius yra didesnis nei minėtų šalių. Lietuva yra stabilesnė, nes didesnė dalis bendrojo vidaus produkto gaunama iš pramonės ir eksporto.“

Panašiai optimistiškai kalbėjo ir tuometinis ūkio ministras Vytas Navickas, tvirtinęs, kad Lietuvos ekonomika tik persitvarko.

„Lietuva turi visas galimybes išlaikyti gana aukštus augimo tempus ir prisitaikyti prie pokyčių, kurie vyksta globalioje rinkoje“, – tuometį ūkio ministrą praėjusį birželį išplatintame pranešime citavo Ūkio ministerija.

Liepą prezidentas Valdas Adamkus vylėsi, kad kitąmet Lietuva jau galėtų vykdyti Mastrichto kriterijus.

„Jeigu seksis“, Lietuva jau 2010 m. pabaigoje galėtų vykdyti euro įvedimui reikalingus kriterijus, bet greičiausiai prie euro zonos šalis galės prisijungti 2012 m., praėjusį birželį sakėV. Adamkus.

Bankai matė kelių procentų augimą

Bankų analitikai pernai prognozavo, kad šiemet ekonomika augs bent keliais procentais, vėliau, pakoregavus prognozes, pasimatė ir kritimas.

Pernai vasarą „Nordea“ analitikai prognozavo, kad 2008 m. Lietuvos BVP augimas sieks 5,5 proc., o 2009 m. – 4,1 proc.

Liepos pradžioje tuometinio „Hansabanko“ analitikai manė, kad šalies ekonomika 2008 metais augs 6 proc., o 2009 m. – 5,5 proc., bet ragino Lietuvą gelbėtis nuo latvių ir estų likimo.

Dar pernai rugpjūčio SEB ekspertų vertinimu, 2008 m. Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) turėjo padidėti 5,5 proc., 2009 m. – 4 proc. ir 2010 m. – 3 procentais.

Patikslintais Statistikos departamento duomenimis, antrąjį ketvirtį šalies BVP sumažėjo 20,2 proc. lyginant su praėjusių metų tuo pačiu ketvirčiu. Tuo tarpu antrąjį šių metų ketvirtį lyginant su pirmuoju, šalies ekonomika augo 1,8 proc.
Pernai šalies ekonomika augo 3 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją