Šiais metais „Cido“ arenoje savo gaminius, prekes ir paslaugas pristatė Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Alytaus,Rokiškio, Raseinių, Visagino, Ignalinos, Kelmės rajono, Palangos ir kitų miestų verslininkai. Svečių iš užsienio, Latvijos, sulaukta tik dviejų.

Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų, jau keturioliktąjį kartą organizuojančio parodą, generalinis direktorius Visvaldas Matkevičius sakė, kad verslininkų mažiau dėl sunkmečio.
Jis patikino, kad dalyvio mokestis ir ekspozicijos ploto nuoma nebuvo pagrindinis veiksnys nepristatyti savo įmonių parodoje. Verslininkus esą sustabdė nemažai kainuojanti stendų įranga.
Be to, kai kurios Lietuvos bendrovės norą dalyvauti pareiškė paskutinę minutę, kai visas ekspozicijos plotas jau buvo užimtas. Kodėl neatvyko daugiau kviestų užsienio verslininkų, parodos organizatoriai konkrečiai neatsakė.

„Kitąmet tikrai turėsime gausesnį būrį svečių iš užsienio. Su užsieniečiais reikia pradėti dirbti prieš metus. Jie viską labai iš anksto planuoja, ne taip, kaip lietuviai“, – kalbėjo V.Matkevičius.

Gera žinia Panevėžiui

Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Gailiūnas teigė, kad šioje parodoje daugiau dėmesio skirta Panevėžio ir Utenos apskričių verslui.

Pasak jo, tai, kad verslininkai parodė norą dalyvauti parodoje ir surado lėšų, rodo, kad verslas gyvuoja, žmonės tiki perspektyva. Vyriausybė turėtų remti ir skatinti verslininkus, kurie savo energijos ir laiko nešvaisto keikdami valdžią, o dirba.

Ūkio ministerijos sekretorius panevėžietis Gediminas Miškinis skaičiais patikino, kad verslas iš tiesų gyvas. 2004–2006 metais Panevėžio krašto verslininkai pateikė projektų gauti daugiau kaip 150 milijonų litų Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramą, o 2007–2013 metams – daugiau kaip 305 milijonų litų, iš jų per 165 milijonus jau paskirstyta.

G.Miškinis pranešė, kad Panevėžio pramonės parkui kurti jau skirtas finansavimas – 17,5 milijono litų. Įgyvendinus projektą, parko žemės sklypus bus galima nuomoti investuotojams, atsirastų naujų darbo vietų, apskritai sustiprėtų Panevėžio regiono ekonominės pozicijos.

Staigmena pensininkei

Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos prezidentas Rimantas Stankevičius sakė, kad akivaizdu, jog Lietuvos centrai nepasiduoda pesimistinėms nuotaikos. Jo nuomone, ši paroda puikiai organizuota.

„Lietuva gali pasimokyti“, – taip jis įvertino kolegų pastangas. R.Stankevičius drąsino verslininkus kitąmet dalyvauti parodoje Kinijoje „Šanchajus-2010“.

R.Stankevičius padarė siurprizą Klaipėdos gatvėje gyvenančiai poniai Ginevičienei. Pensinio amžiaus moteriai jis dovanojo 120 litų užsiprenumeruoti dienraštį „Sekundė“ 2010 metams. Netikėtos dovanos sujaudinta panevėžietė pradžiugo dar kartą – sužinojo, kad miesto gimtadienio proga „Sekundės“ prenumerata atpiginta iki 126 litų. Tad jai teko pridėti tik šešis litus.

Labiausiai stebino muitininkai

Nors paroda šiemet mažesnė, bet, pasak lankytojų, tikrai ne prastesnė, o gal dar įdomesnė.
Jau pirmosiomis jos atidarymo valandomis „Cido“ arena buvo pilna žmonių.

Be jokios abejonės, šios mugės favoritais tapo Panevėžio teritorinė muitinė. Pareigūnai lankytojams pateikė tai, apie ką daugelis galėjo tik įsivaizduoti ir spėlioti laikraščiuose skaitydami juodąsias kronikas.

Užėmę didžiausią parodos plotą muitininkai neišsiteko pagrindinėje salėje. Didelę aikštelę kieme jie užtvėrė dresuotų šunų meistriškumui parodyti. Apie pietus prie šios vietos susibūrė kone daugiau žmonių nei pačioje parodoje, o šūksniai ir plojimai neleido abejoti, kad keturkojams abejingų tikrai neliko.

Dar viena parodos intriga tapo muitininkų konfiskuotų daiktų aukcionas, vakar jis sutraukė per šešiasdešimt dalyvių.

Jiems teko gerokai pasistengti jau aukciono pradžioje varžantis dėl suvenyrinių žiebtuvėlių rinkinių. Jų kainos nuo pradinių dviejų litų pakilo net iki 60-ies.

Daugeliui dalyvių ir žiūrovų kvapą gniaužė itin žemos naujų auksinių papuošalų kainos, mat kai kurie jų buvo įvertinti vos keliolika litų. Tačiau atkakli aukciono dalyvė, vis kėlusi 13-ąjį numerį, aktyviai didino kainas ir supirko kone visus auksinius papuošalus – sutiko mokėti už juos po šimtą ar kiek daugiau litų.

Daugeliui atrodė, kad papuošalai įsigyti pigiai, nes šis taurusis metalas dabar gerokai pabrangęs.
Moters azartui nenusileido ir keli aktyvūs vyrai, maždaug iki šešiasdešimties litų pakėlę odinių piniginių kainas, o vienam jų pavyko už 160 litų įsigyti įspūdingą, daugelio akį traukusį peilį –mačetę. Jo pradinė kaina buvo juokinga – tik 15,81 lito, todėl ne vienas svajojo nebrangiai įsigyti šį retą ginklą.

Vienu praktiškiausių aukciono dalyviu galėtų būti tituluotas J.Miltinio dramos teatro aktorius Algirdas Paulavičius. Į aukcioną jis įsitraukė kiek vėliau, bet džiaugėsi nauja mikrobangų krosnele.
Aukciono vedėjas dalyvius informavo, kad kiekvienas pirkėjas įregistruojamas į muitinės prievolininkų registrą, kaip sumokėjęs muito mokesčius.

Aukcionai bus rengiami šiandien ir rytoj, o dalyviai galės vėl įsigyti ne tik aukso, gintaro papuošalų, drabužių, bet ir automobilių.

Visi aukcione už parduotas prekes surinkti pinigai bus pervesti į valstybės biudžetą.