Dviejų Tarybos narių apskaičiuotas mažesnes kainas valdantieji sutinka peržiūrėti tik tuo atveju, jei joms pritars Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija. 

Politinį cirką stebėjusi minia grasino nuversti merą Povilą Vadopolą, išvaikyti jų interesų neginančią Tarybą ir piketuoti prie „Aukštaitijos vandenų“ bendrovės.

Įtarė sąmokslą

Tarybos posėdžio pradžioje tradiciniai gimtadienį šventusių politikų sveikinimai šį kartą priminė puotą maro metu. 

Kelios dešimtys žmonių į Savivaldybę susirinko reikalauti Tarybos sumažinti vandens kainas ir panaikinti nuo rugsėjo 1-osios įsigaliosiantį pardavimo mokestį. 

Politinis mūšis dėl Gemos Umbrasienės ir Tomo Joso apskaičiuotų mažesnių nei prieš mėnesį patvirtintų vandens tarifų įplieskė P.Vadopolas, įtaręs politikus bandymu jį sukompromituoti.
Pasak mero, pasiūlymo mažinti kainas projektas į Tarybos darbotvarkę nebuvo įtrauktas, nes G.Umbrasienė ir T.Josas nepasirūpino, kad jį pasirašytų Savivaldybės Ekonomikos ir turto skyrius. 

„Ar tai klaidai, ar kompetencijos stoka, ar taip norėta apeiti Ekonomikos skyrių?“ – pareiškė meras.
Priminęs, kad po interpeliacijos buvusiam miesto merui, dabartiniam Seimo nariui Vitui Matuzui buvo atsidūręs teisme, nes pasirašęs neva jam pakištą neteisingą dokumentą, P.Vadopolas leido suprasti, jog ir G.Umbrasienę su T.Josu įtaria sąmokslu.

Gero nesitiki

Meras pripažino be Tarybos pritarimo siūlomą sumažintų kainų projektą išsiuntęs Valstybinei kainų kontrolės ir energetikos komisijai. 

„Jei tokias kainas patvirtintume be jos leidimo, nusižengtume įstatymui“, – motyvavo P.Vadopolas.
Mero argumentai šokiravo G.Umbrasienę. 

„Vienintelė išvada, kurią pateikė Ekonomikos skyrius, vadovaujamas „Aukštaitijos vandenų“ stebėtojų tarybos, kad negali įvertinti, ar mūsų kainos apskaičiuotos laikantis nustatytos metodikos. Tai ką nulemtų skyriaus parašas?“ – stebėjosi politikė. 

Dar labiau G.Umbrasienę papiktino žinia, kad projektas perduotas Kainų kontrolės ir energetikos komisijai. Politikė neabejoja, kad kartą jau pritarusi panevėžiečius papiktinusioms aukštoms kainos komisija nesutiks jų mažinti. Juo labiau kad ir pati Taryba pasiūlymo nė nesvarstė.

Merui liepė nutilti

G.Umbrasienė įsitikinusi, kad miesto Tarybai įstatymai leidžia be komisijos palaiminimo perskaičiuoti kainas. Pasak jos, tarifai sumažinti į juos neįskaičiavus „Aukštaitijos vandenims“ nebūtinų sąnaudų – suplanuoto 1,8 mln. Lt viršpelnio, numatytų daugiau nei 200 tūkst. Lt darbo užmokesčiui didinti. 

G.Umbrasienę minia palaikė plojimais, o tylos pareikalavusiam merui įpykęs panevėžietis liepė pačiam nutilti. 

„Aš suprantu Tarybos narius, kurie nori būti matomi ir spekuliuoja prieš rinkėjus. Kaip galima taip kalbėti apie Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją?“ – oponentus populizmu kaltino P.Vadopolas. 

Siūlymą atšaukti nuo rugsėjo 1-osios įsigaliosiančias vandens kainas meras vadino absurdišku ir tvirtino neleisiantis nusižengti Tarybos reglamentui.

Nuraminti įsiaudrinusią minią miesto vadovas bandė pareiškęs turįs gerą žinią. Esą komisija pranešusi, kad panevėžiečiai gali nemokėti pardavimo mokesčio, jei daugiau nei mėnesį nesinaudos vandeniu ir apie tai „Aukštaitijos vandenims“ praneš prieš dešimt dienų. 

Mero „gera žinia“ tik dar labiau sukiršino žmones. Susirinkusieji audringai piktinosi P.Vadopolo stebėtinai atkakliu reglamento laikymusi ir rinkėjų nuomonės nepaisymu.

Interpeliacija – lengviau

Panevėžyje užviręs mūšis dėl pigesnio vandens gali tapti įžanga į koalicijos subyrėjimą. Nepagrįstu užsispyrimu ir politinio suvokimo stoka P.Vadopolą apkaltino valdantiesiems priklausančios Liberalų sąjūdžio ir Darbo partijos frakcijos pirmininkas Visvaldas Matkevičius.

Tarybos posėdžio išvakarėse jo frakcijos įteiktas siūlymas panaikinti pardavimo mokestį taip pat nebuvo svarstomas. Nors frakcijų seniūnai siūlė jį įtraukti į posėdžio darbotvarkę, meras pareiškė, kad tai prieštaraus Tarybos reglamentui. 

Neišgirstas liko V.Matkevičiaus siūlymas dėl vandens kainų ir pardavimo mokesčio sušaukti neeilinį Tarybos posėdį. 

„Daugybę kartų merui sakiau: kas svarbiau – žmonės ar reglamentas. Turbūt nė viename Tarybos posėdyje dar nebuvau toks įsitempęs. Netgi per interpeliaciją buvo lengviau“, – „Sekundei“ teigė V.Matkevičius.

Prieš mėnesį pats balsavęs už kainų kėlimą ir pardavimo mokesčio įvedimą politikas teisinosi ranką pakėlęs ne savo noru, o paklusęs valdančiajai daugumai.

Nusivylė meru

Politikams prireikė net poros pertraukų, kol priėmė galutinį sprendimą: klausimą dėl pardavimo mokesčio atšaukimo svarstyti kitame Tarybos posėdyje, o dėl geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo kainų sumažinimo – sulaukus Valstybinės kainų kontrolės ir energetikos komisijos išvadų. 

„Socialdemokratai balsuoja už turtuolius, už magnatus“, – įvertino susirinkusieji.
Įrodyti savo apskaičiuotų mažesnių kainų pagrįstumą G.Umbrasienė, T.Josas ir visuomenės atstovai į komisiją planuoja vykti kitą savaitę. 

Priešpriešą tarp sumažinti kainas siūlančios opozicijos ir reglamento besilaikančio mero panevėžiečiai įvertino kaip atvirą politinę konfrontaciją. Nepasitenkinimą atvirai reiškusių panevėžiečių emocijos užvirė, kai įpykęs P.Vadopolas politikus pradėjo skirstyti į savus ir svetimus.

Konservatorių ir krikdemų frakcijai pareikalavus mero pasiaiškinti dėl išsakytų simpatijų diktatoriaus A.Lukašenkos įvestai tvarkai Baltarusijoje, P.Vadopolas pratrūko.

„Man juoką kelia. Net neturiu komentarų. Jūsų, konservatorių, A.Kubiliaus Vyriausybė nukirpo savivaldybėms po 10 mln. Lt, važiuokite, darykite tvarką ten. Nematote, kur grimzta jūsų valdžia“, – emocijų nebevaldė meras. 

Po tokio Panevėžio vado pareiškimo dar labiau sujudo minia.

„Kaip meras gali skirstyti: jūsų ir mūsų valdžia. Kol šitaip šnekėsim, Lietuvos nebus. Mes nusivylę“, – kalbėjo žmonės.