Smulkiųjų verslininkų asociacijos teigimu, smulkiųjų prekybininkų
ar paslaugų tiekėjų, dirbančių su verslo liudijimais, šiemet sumažėjo beveik 40 proc.

Anot asociacijos vadovės, smulkiuosius prislėgė ne tik, jų akimis, per dideli savivaldybių renkami mokesčiai už verslo liudijimus, kitaip vadinamieji fiksuoti pajamų dydžiai, dabar siekiantys iki 1400 litų, bet ir šiemet tapę privalomi socialiniai – „Sodros“ bei sveikatos draudimo – mokesčiai.

„Kai viskas susideda į krūvą, tai verslininkas paprasčiausiai nepajėgia susimokėti, ir arba jis nueina į nelegalią veiklą, arba emigruoja, arba ateina į biudžetą prašyti pinigų“, – sako Zita Sorokienė, Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė.

Asociacija ketina netrukus siūlyti savivaldybėms, kad verslo liudijimų mokestis, dabar vienodas visoms verslo rūšims, būtų nustatomas pagal veiklos paklausą bei pelningumą.

„Reikėtų tas 98 veiklas, kurios šiandien yra atliekamos pagal verslo liudijimus, suskirstyti į kokias tris grupes – į pelningesnes, mažai pelningas ir tas, kurios turėtų išlikti rinkoje pagal vartotojų būtinumą. Galbūt tada pavyktų mums sulaikyti tą smulkaus verslo sumažėjimą pagal verslo liudijimus“, – teigia Z. Sorokienė.

Asociacija siūlys savivaldybėms mažinti ir pačius fiksuotus pajamų dydžius, tiesiogiai papildančius savivaldybių biudžetus. Taip jau esą pasielgė Šiaulių, Marijampolės, Vilkaviškio, Telšių ir Plungės savivaldybės. Anot Z. Sorokienės, sunkmečiu jie neturėtų viršyti 600–700 litų. Įsiklausyti į smulkiųjų verslininkų godas žada ir didieji miestai.

„Reikia kartu su savivaldybių asociacija susėsti mums kartu ir inicijuoti galbūt šio įstatymo pakeitimą arba pačių verslo liudijimų dydžių sumažinimą, nes aš suprantu, kad ir verslo situacija dabar nėra lengva“, – sako Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Asociacija norėtų, kad rinkoje liktų visos, net ir pačios smulkiausios, su verslo liudijimais teikiamos paslaugos – tokios kaip langų ar laiptinių plovimas, batų ar laikrodžių taisymas. Tačiau esą dabar rinkoje išlikti sunku net anksčiau gana pelningais laikytiems prekybininkams, kurių apyvarta šiemet sumažėjo beveik perpus.