Vyriausybei pateiktame projekte yra siūloma numatomas investicijas dauginti iš objekto privatizavimo programoje nurodyto pataisos koeficiento, kurio kitimo ribos - nuo 0,03 iki 0,1. Iki šiol galiojo nuostata, jog koeficiento ribos gali svyruoti nuo 0,1 iki 0,3.

Jei Vyriausybė tam pritartų, naujos koeficiento ribos būtų taikomos vertinant privatizavimo konkursų bei tiesioginių derybų dalyvių pasiūlymus.

Teikime Vyriausybei VTF generalinis direktorius Povilas Milašauskas teigia, jog atskirais privatizavimo atvejais pasiūlytos didelės investicijos gali būti ir neįvykdomos, kadangi sunku nuspėti pirkėjo finansinį pajėgumą, kad ir po dvejų metų.

"Privatizavimo praktikoje pasitaiko atvejų, kai vienas dalyvis pasiūlo gerokai mažesnę kainą ir labai dideles investicijas. Vertinant tokių dalyvių pasiūlymus, net ir pritaikius šiuo metu teisės aktuose įtvirtintą pataisos koeficiento žemutinę ribą, laimėtoju gali tapti ir praktikoje tampa dalyvis, pasiūlęs gerokai mažesnę privatizavimo objekto kainą, bet labai dideles investicijas, kurios išdėstomos ilgam laikui", - sako jis. VTF nuomone, sumažinus pataisos koeficiento ribas, atskirais atvejais bus galima dar labiau sumažinti pasiūlytų investicijų lyginamąjį svorį, o tai leistų pripažinti laimėtoju dalyvį, kuris pasiūlo ir didelę privatizavimo objekto kainą, ir optimalias investicijas.

"Tokie sandoriai būtų naudingesni ir valstybei, kuri iš privatizavimo sandorio gautų didesnę kainą, ir įmonei, kurį gautų optimalias investicijas", - įsitikinęs P. Milašauskas.

Finansų ministerijos atstovų nuomonė investicijų vertinimo būtinybės yra dar griežtesnė. "Būtų tikslinga apsvarstyti galimybes apskritai atsisakyti skaičiuoti būsimųjų investicijų įtaką vertinant privatizavimo dalyvių finansinius pasiūlymus", - teigia Finansų ministerijos sekretorius Edmundas Žilevičius. Prieš penkerius metus į "Alytaus tekstilę" dabar bankrutuojanti Honkongo bendrovė "Asean Interests" buvo įsipareigojusi investuoti net 240 mln. litų, tačiau savo pažadų neįvykdė ir už nevykdomus įsipareigojimus buvo priversta mokėti baudas. Dabar "Alytaus tekstilės" privatizavimo reikalai persikėlė į teismą - VTF stengiasi privatizuotą Alytaus medvilnės perdirbimo įmonę sugrąžinti valstybei.

Pagal statistinius duomenis, praėjusiais metais privatizavimo sandoriuose, pasirašytuose 1998 - 2001 metais, pirkėjams buvo nustatyti įsipareigojimai į 49 privatizuotas įmones investuoti 170,9 mln. litų. Faktiškai pernai metais į privatizuotas įmones investuota 334,0 mln. litų, nes kai kurių privatizuotų įmonių pirkėjai nustatytus investicinius įsipareigojimus įvykdė anksčiau nustatyto termino arba gerokai viršijo sutartyje nustatytas investicijų sumas.

1998 - 2002 metais VTF pardavė 2,453 tūkst. objektų už 4,322 mlrd. litų, o privatizuojamų objektų sąraše šių metų pradžioje buvo įrašyta 2,861 tūkst. objektų, kuriuose valstybei ir savivaldybės priklauso 2,57 mlrd. litų vertės turto.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją