"Pirmajame prašyme yra didžiųjų šalies įmonių importuojamos prekės - Ignalinos atominės elektrinės įsivežamos atominio kuro kasetės ir reaktorių dalys, trąšų gamybai reikalingas amoniakas ir kiti komponentai, akrilo pluoštas "Vernitui", laidai "Vilniaus Vingiui" ir panašiai. Jeigu šiam prašymui būtų pritarta, suspenduoti muitai galiotų nuo gegužės iki liepos pradžios", - sakė Eltai Ūkio ministerijos Užsienio prekybos skyriaus viršininkas Romualdas Rauckis.

Anot pareigūno, kad importo muitų tarifai būtų suspenduoti nuo antrojo pusmečio - rengiamas dar vienas prašymas, kuriame bus gerokai daugiau prekių.

"Pirmasis prašymas buvo daugiau eksperimentinis - visų pirma tai darėme pirmą kartą, neturėdami patirties. Antra, jeigu prašymui ir būtų pritarta, suspenduoti muitai galiotų tik nuo gegužės iki liepos", - pabrėžia R. Rauckis. Antrąjį prašymą, kad muitai būtų suspenduoti nuo ateinančių metų liepos, reikia pateikti rugsėjo mėnesį. "Antrasis teikimas bus gerokai gausesnis. Jau yra gauta daugelio įmonių, siekiančių išvengti augsiančių įvežamų prekių muitų, prašymų", - teigia Užsienio prekybos skyriaus vadovas.

Europos Komisija numato galimybę suspenduoti muitus, jeigu bus įrodytas toks pagrįstumas R. Rauckis įmonių vadovams primena, kad žinodami, jog Europos Sąjunga jų importuojamai prekei ar žaliavai taiko didesnį muitą nei Lietuva, turi galimybę pateikti prašymą dėl tarifų suspendavimo, kurie bus įvertinti ir perduoti Europos Komisijai.

Išanalizavę prekybos pokyčius Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare, Ūkio ministerijos specialistai yra nustatę, jog prekybos sąlygos labiausiai pasikeis su šiomis 15 valstybių: Rusija, JAV, Baltarusija, Japonija, Ukraina, Kinija, Taivanu, Korėjos Respublika, Indija, Uzbekistanu, Kanada, Izraeliu, Malaizija, Kazachstanu ir Argentina. Importo į Lietuvą iš šių valstybių "pabrangimas", 2001 m. duomenimis, sudarytų 131 mln. Lt, o "atpigimas" - 19,6 mln. Lt.

Pavyzdžiui, kai kurioms iš Rusijos importuojamoms žaliavoms Lietuva nėra nustačiusi muitų tarifų, o Europos Sąjunga taiko ne tik muitą, bet ir antidempingo priemones.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją