Teismas nusprendė areštuoti akcininkų turtą, nes jie buvo laidavę už gautą „FlyLAL“ paskolą. Valstybė neprašė areštuoti G. Žiemelio turto, nes, kaip teigiama ieškinyje, verslininkas „yra perleidęs jam nuosavybės teise priklausiusį nekilnojamąjį turtą tretiesiems asmenims“. Tuo tarpu pats G. Žiemelis DELFI nurodė, jog tai yra netiesa.

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį paliko galioti Vilniaus apygardos teismo nutartį, kuria buvo pritaikytas areštas „ŽIA valda“ turtui. Areštą panaikinti teismo prašė byloje atsakovais patraukta „ŽIA valda“ ir stambiausi jos akcininkai.

Valstybei atstovaujanti Finansų ministerija (FM) ir Turto bankas (TB) iš G. Žiemelio siekia prisiteisti 2 mln. 87 tūkst., R. Audzevičiaus - 231 tūkst., o iš „Žia valdos“ – 2 mln. 319 tūkst. Lt.

Ieškinyje nurodyta, kad pagal 2007-ųjų kovo 26-ąją tarp FM, TB ir atsakovų sudarytą laidavimo sutartį jie įsipareigojo solidariai atsakyti, jei aviakompanija „Lietuvos avialinijos“ (dabar – bankrutuojanti bendrovė „flyLAL –Lithuanian Airlines“) neįvykdys prievolių valstybei pagal 2003-iųjų lapkritį sudarytas ilgalaikio kredito ir garantijos sutartis.

Lietuvos valstybė garantavo „Nordea Bank Finland Plc.“ už aviakompanijai suteiktą 5 mln. 804 tūkst. eurų kreditą.

Kadangi skola laiku nebuvo grąžinta, valstybė banko Lietuvos skyriui grąžino 9 mln. 349 tūkst. 906,87 Lt kredito, todėl dabar įgijo atgręžtinio reikalavimo teisę į skolininką.

Ši suma jau yra užtikrinta su „ŽIA valda“, G. Žiemeliu ir R. Audzevičiumi susijusios bendrovės „VA Reals“ turto hipoteka, tačiau dėl krentančių nekilnojamojo turto kainų valstybė paprašė areštuoti ir laiduotojų turtą.

Kaip teigiama ieškinyje, garantijos sutartyje numatytas turtas jau yra nuvertėjęs – esą jo gali neužtekti, siekiant patenkinti ieškovo atgręžtinius reikalavimus. Be to, kaip nurodė FM ir TB atstovai, nesiėmus laikinųjų apsaugos priemonių, atsakovai galėtų perleisti jiems priklausantį turtą kitiems asmenims.

Vilniaus apygardos teismas patenkino valstybės prašymą dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo ir areštavo „ŽIA valda“ nuosavybės teise priklausantį turtą: administracines patalpas Palangoje, žemės sklypus Vilniuje, garažus ir sandėlius.

Be to, teismas taip pat areštavo „ŽIA valdos“ akcininkui R. Audzevičiui nuosavybės teise priklausantį namą Vilniuje ir sklypą Vilniaus rajono savivaldybėje.

Kaip nutartyje pažymėjo Vilniaus apygardos teismas, ieškovui įkeisto nekilnojamojo turto vertė pagal 2007-aisiais tarp šalių sudarytą susitarimą sudarė 16 mln., tačiau dėl ekonominio sunkmečio šio turto vertė sumažėjo iki 6,5 mln. Lt.

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį galutine ir neskundžiama nutartimi paliko galioti pritaikytą areštą.

„AB „ŽIA valda“ ir R. Audzevičius, kurių turtui teismas taikė areštą, nepateikė įrodymų, kad ieškovo prašoma priteisti pinigų suma jų atžvilgiu nėra didelė. Esant tokioms aplinkybėms, kiekvienam atsakovui pareikšto reikalavimo suma laikytina didele, o tai gali objektyviai padidinti teismo būsimo sprendimo neįvykdymo riziką“, - pabrėžė Lietuvos apeliacinis teismas.

Tiesa, skųsdami pritaikytą areštą atsakovai įrodinėjo, kad laikinosios apsaugos priemonės negalėjo būti taikomos, kadangi „flyLAL –Lithuanian Airlines“ prievolių įvykdymas užtikrintas hipoteka ir įkeisto turto užtenka visiškai padengti skolininko įsipareigojimus ieškovui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją