Pasak jo, Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Vaclovas Šleinota pateikė pastabų dėl praėjusią savaitę Finansų ministerijos parengto ir Vyriausybei jau pateikto Mokesčių administravimo įstatymo papildymo projekto nuostatų, reglamentuojančių Valstybinės mokesčių inspekcijos galias.

Po susitikimo Finansų ministerija ir Pramonininkų konfederacijos atstovai pasiekė kompromisą dėl prieštaringai vertinamo įmonių turto arešto, kuris gali būti taikomas tada, kai įmonės nemoka mokesčių.

Konfederacijos atstovai siūlė taikyti šią mokesčių išieškojimo užtikrinimo priemonę su tam tikromis išlygomis. Buvo sutarta, kad Mokesčių inspekcijos priimtą sprendimą areštuoti įmonės turtą po turto aprašymo turės revizuoti ir patvirtinti administracinis teismas.

Tačiau projekte įmonių turto arešto taikymo galimybės iš principo sumažėja ir dėl to, kad siūloma labai liberalizuoti nepriemokų atidėjimo procedūras. Todėl iš principo tokia išieškojimo užtikrinimo priemonė būtų taikoma tik tų ūkio subjektų atžvilgiu, kurie nepasinaudoja ar dėl tam tikrų priežasčių nenori pasinaudoti įstatymų suteikiamomis mokestinių skolų problemų sprendimo galimybėmis.

Be to, Finansų ministerija pritarė Pramonininkų konfederacijos siūlymui pakeisti ir prieštaringai vertinamą Mokesčių administravimo įstatymo 53 straipsnį, kuris reglamentuoja įmonių ūkinės-komercinės veiklos apribojimo procedūras. Nutarta vietoj penkių priemonių, kurias gali panaudoti Mokesčių inspekcija, siekdama apriboti įmonių ūkinę-komercinę veiklą, palikti tik dvi priemones. Atsisakoma galimybės laikinai sustabdyti leidimo (licencijos) galiojimą verstis atitinkama veikla, taip pat sustabdyti eksporto bei importo procedūras bei neparduoti specialiųjų apskaitos dokumentų blankų.

Finansų ministerija taip pat sutiko papildyti Mokesčių administravimo įstatymo pakeitimų projektą nuostatomis, suteikiančiomis Mokesčių inspekcijai teisę, esant tam tikriems pagrindams, atleisti mokesčių mokėtoją ne tik nuo delspinigių ar jų dalies, bet ir nuo pagal senas mokestinės paskolos sutartis indeksuotų mokesčių.

Taip pat Pramonininkų konfederacijos atstovai sutiko ir su Finansų ministerijos specialistų išsakytais argumentais dėl pramonininkų pasiūlymų pratęsti atsiskaitymų akcijomis ir turtu procedūras bei išplėsti tarpusavio užskaitų mechanizmą. Buvo sutarta, kad pasiūlius iš esmės liberalizuoti mokestinių nepriemokų administravimo procedūras, netikslinga toliau skatinti rinkos ekonomikai nebūdingų bei su normalia verslo bei mokesčių administravimo praktika nesiderinančių procedūrų.

Finansų ministerija per savaitę žada parengti Mokesčių administravimo įstatymo pataisų projekto papildymus ir pateiks juos Vyriausybei.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją