„Šiuo metu mes grįžom į 2006 metų pabaigą, pagal sukurtą pridėtinę vertę. Nuosmukis yra pakankamai gilus, kad visi suprastų, jog delsti jau nebėra kada. Tačiau jeigu procesai vyks tuo pačiu tempu kaip ir iki šiol, manau, kad erdvės laisvam kritimui dar yra. Bankrotų skaičius pirmąjį pusmetį išaugo daugiau nei 120 proc. palyginti su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu. Smulkusis verslas žlunga pirmas. Blogiausio mes dar nepamatėme“, – ketvirtadienį DELFI konferencijoje atsakinėdama į skaitytojų klausimus sakė R. Rojaka.

Jos teigimu, iš makroekonomikos rodiklių nematyti, ką jaučia atskiri gyventojai ir verslas – šiemet laukiama dar didesnio nedarbo, o masinis bankrutuojančių įmonių turto išpardavimas prognozuojamas kitąmet.

„Šiandienos krizei nėra lygių, ji yra išskirtinė ir nėra vieno recepto, kiekvienas privalo ieškoti savo kelio, o tai, be jokios abejonės, yra sunku, todėl tos kritinės masės bankrotų mes dar nematėme. Atsiskaitymai tarp įmonių labai stipriai stringa ir jeigu ateityje viskas vyks taip, kaip ir iki šiol, tai blogiausia dar ateityje. Aš labai tikiuosi, kad to nebus“, – DELFI sakė analitikė.

Anot jos, vienas didžiausių iššūkių šalies viduje yra nuolat kylantis nedarbas, todėl esą būtina kuo sparčiau steigti darbo vietas netgi tuo atveju, jei jos nekuria didelės pridėtinės vertės. Lietuva pirmauja Europos Sąjungoje pagal jaunimo nedarbo lygio augimą.

„Galima prisiminti vadinamąją „Napoleono pašalpą“, kai žmonės buvo verčiami iškasti griovius, o po to juos užkasti, tik siekiant aprūpinti juos tam tikrais pinigais už darbą ir sumažinti suirutę“, – pavyzdį pateikė J. Rojaka.

Jos nuomone, didesnį nei planuota ekonomikos nuosmukį lėmė tiek vidinės, tiek ir išorinės priežastys.

„Net ir užsienio ekspertai neprognozavo, kad nuosmukis bus toks gilus, ypač išsivysčiusiose šalyse. Tačiau akivaizdu, kad iš kitų klaidų Lietuvoje pasimokyta nebuvo. Teks mokytis iš savų“, – sakė analitikė, pabrėždama būtinybę skatinti verslą ir naikinti barjerus jo plėtrai, naujai kuriamoms įmonėms.

J. Rojakos teigimu, tikras Lietuvos ekonomikos atsigavimas prasidės tik išjudėjus eksportuojančiam sektoriui, o reikšmingo eksporto išjudėjimo galima laukti 2013 metais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją