Didžiausias Šiaurės Lietuvoje Biržų turgus šeštadieniais pritraukia nemažai žmonių iš gretimos Latvijos. Skirtingai nei lietuviai, kurie organizuotai autobusais vyksta pigiau apsipirkti į Lenkiją, latviai Biržuose lankosi pavieniui. Prieš dvidešimt metų latvių antplūdis biržiečiams keldavo susierzinimą, o dabar juos sutinka išskėstomis rankomis.

Vardijo rūpesčius 

Biržuose LŽ sutikti latviai vienas per kitą vardijo juos slegiančias problemas. Jie pabrėžė, kad metų pradžioje į krizės liūną buvo įklimpę iki kelių, o dabar jame jau murkdosi panirę iki krūtinės. Nuo liepos gretimoje valstybėje pensijos sumažintos 10 proc., išaugo mokestis už gydymą, o minimalus gyvenimo lygis, pagal kurį skaičiuojamos pašalpos ir lengvatos, nuo buvusių 80 latų (400 litų) per mėnesį sumažintas perpus.

Latviai tikino, esą jų šalyje masiškai uždaromos ligoninės, mokyklos, mažinant valdininkų skaičių stambinamos seniūnijos. Už litrą pieno supirkėjai tebemoka tik po šešis santimus (pusę lito). Daugiausia nerimo jiems kelia didelės prekių ir paslaugų kainos.

Atvyksta įvairiais tikslais 

Uldis V. į Biržus atvažiavo iš Aizkraulės rajono, esančio vos už 25 kilometrų nuo Lietuvos sienos. "Prekiavau Biržuose mėlynėmis, kurių pririnkau Latvijoje, pardavinėjau po šešis litus už litrą. Latvijoje mėlynės brangesnės, bet parduoti jas gerokai sunkiau. Mat labai daug darbo neturinčių žmonių eina į miškus uogauti ir taip bando išgyventi", - prisipažino vyras.

Paprašytas palyginti, kiek maisto produktai kainuoja Latvijoje ir Lietuvoje, Uldis tikino, kad mūsų krašte gerokai pigesnės daržovės, prieskoniai, o mėsos kainos abiejose šalyse maždaug vienodos. "Esu net girdėjęs, kad lietuviai į Latviją važiuoja pirkti mėsos, bet aš nenorėčiau tuo tikėti", - sakė jis.

Skaistkalnėje, įsikūrusioje prie pat Lietuvos sienos, gyvenantis ūkininkas Andris Putniekas prisipažino esantis itin dažnas Biržų lankytojas. "Galėčiau apsipirkti Germaniškyje, kurį nuo Skaistkalnės skiria tik Nemunėlio upė. Tačiau Biržuose galiu rasti ir gerokai daugiau, ir pigesnių prekių, todėl važiuoju čia", - sakė jis. A.Putniekas Biržuose įsigijo pigesnių nei Latvijoje traktoriaus detalių, nusipirko cukraus. "Nepatikėsite, latviško cukraus kilogramas kainuoja 87 santimus (4,4 lito), tad pirkdamas jo Lietuvoje nuo kiekvieno kilogramo sutaupau daugiau nei litą. Na, o jei jau atvažiavau, būtinai pirksiu ir lietuviškos duonos, dešros, sūrio ir taip sutaupysiu aštuonis, devynis, o gal ir daugiau latų", - savo išlaidas suskaičiavo vyras.

Latvę Valentiną į Biržus traukia didžiuliai dėvėtų drabužių kalnai vietos turguje. "Latvijoje to tikrai nerasi. Mūsų šalyje yra dėvėtų drabužių parduotuvių, tačiau ir šios įsikūrusios atokiose vietose. O štai Biržuose atėjai - ir rauskis kiek širdis geidžia", - juokavo moteris.

LŽ kalbinti latviai pabrėžė, kad jų tėvynėje pristeigta itin daug "Degas" tinklo parduotuvių; jos prekiauja įvairiausiais naujais drabužiais, kainuojančiais nuo 5 iki 10 litų.

Palyginti abiejose šalyse parduodamų populiariausių ne maisto prekių kainų Valentina negalėjo. "Ką jūs? Jau seniai nieko daugiau, išskyrus maistą, neperkame", - tikino ji. Nors netrukus prisipažino Biržų turguje už 200 litų nusižiūrėjusi dviratį, kurį ketina padovanoti anūkėlei. "Latvijoje už tokį dviratį mokėčiau 300-350 litų", - sakė moteris.

Biržiečiai džiaugiasi 

Biržus pamėgusius latvius geru žodžiu mini ir patys biržiečiai. "Prisimenu, kaip prieš kokius 20 metų pykdavome ant užklydusių latvių. Mus tada erzino, kad jie viską išperka ir mums nelieka prekių. Dabar laikai pasikeitė iš esmės, džiaugiamės kiekvienu pirkėju, kad ir iš kur jis atvyktų", - neslėpė Biržuose duona prekiaujanti Daiva Dagienė. Ji ir kiti turgaus prekeiviai pabrėžė, jog latviai nuo lietuvių skiriasi pirmiausia tuo, kad niekada nesidera, neieško pigiausių ir kartu geriausių prekių. Firminių duonos ir mėsos parduotuvių darbuotojos tvirtino, kad latviai sudaro nemažą dalį jų klientų. Vieno prekybos centro apsaugininkas Viktoras atkreipė dėmesį, kad latviai šioje parduotuvėje cukrų perka maišais, o kitas prekes yra labiau linkę pirkti turguje.