„Komercinių bankų skolinimo palūkanų normos, pagal kurias skaičiuojame VILIBOR, bus skelbiamos kasdien darbo dienomis. Gyventojai ir įmonės, kurioms rūpi VILIBOR, galės geriau suvokti, kaip susidaro VILIBOR indeksas. Tikiuosi, didesnis šio proceso skaidrumas išsklaidys dalies skolininkų nerimą dėl VILIBOR skaičiavimo ir šio rodiklio objektyvumo“, – komentavo Lietuvos banko Rinkos operacijų departamento direktorius Arvydas Kregždė.

Jis nurodė, kad pagal komercinių bankų skelbiamas kotiruotes (skolinimo palūkanų normas) atitinkami indeksai skaičiuojami ne tik Lietuvoje, bet ir kitose valstybėse. Daugelyje šalių šiuos indeksus skaičiuoja bankų asociacijos, o ne centriniai bankai.

„Tai yra vienas iš svarbių ekonominių rodiklių, padedančių stebėti ir suprasti ekonomikos būseną ir jos pokyčius. Šis indeksas priklauso nuo bendros šalies ekonominės situacijos ir pinigų kainos. Nei Lietuvos bankas, nei kiti centriniai bankai tiesiogiai neveikia tokių indeksų, juos formuoja rinka“, – pranešime cituojamas A. Kregždė.

VILIBOR indeksas skaičiuojamas kiekvieną darbo dieną. VILIBOR skaičiuojamos ir skelbiamos 1 nakties, 1 savaitės, 2 savaičių, 1 mėnesio, 3 mėnesių, 6 mėnesių ir 1 metų VILIBOR. VILIBOR apskaičiavimui naudojamos minėtų terminų ne mažiau kaip 5 bankų skelbiamos palūkanų normos. Šie bankai turi atlikti operacijas tarpbankinėje indėlių ir paskolų rinkoje bei būti didžiausiais jos dalyviais.

Šiuo metu VILIBOR skaičiuojamas pagal septynių bankų palūkanų normas: Danske Bank A/S Lietuvos filialas, DnB NORD bankas, Nordea Bank Finland Plc Lietuvos skyrius, SEB bankas, „Swedbank“, Šiaulių bankas, Ūkio bankas. Bankų, pagal kurių skelbiamas kotiruotes apskaičiuojamas VILIBOR, sąrašas peržiūrimas kartą per ketvirtį.

Primename, kad anksčiau SEB banko vadovas Baltijos šalims Martinas Johanssonas teigė, kad dėl aukštų palūkanų kaltas Lietuvos valiutos mechanizmas. Tuo tarpu Lietuvos banko vadovas Reinoldijus Šarkinas tokias kalbas pavadino melu ir atkirto dėl didelių palūkanų kalti patys bankai.

R. Šarkinas, paklaustas, ar tikrai paskolų palūkanos tokios didelės dėl lito, buvo lakoniškas: "Tai netiesa. Pažiūrėkite, kokios yra indėlių palūkanos, ir bus viskas aišku. Jei už indėlius mokami 9 procentai palūkanų, tai paskolų palūkanos negali būti mažesnės. Reikia mažinti indėlių palūkanas. Dėl to kalti patys bankai".

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją