Milžiniškos sumos

"Atrodo, kad Lietuvos bankas šiuo metu - tai valstybė valstybėje, - LŽ tvirtino Audito komiteto vadovė "darbietė" Loreta Graužinienė. - Kai šalyje mažinamos algos, pensijos, negalime leisti Lietuvos bankui gyvenanti taip gerai, kaip jis gyvena iki šiol. Į tai tiesiog negalima nereaguoti."

Anot politikės, minėta ataskaita byloja, kad pernai Lietuvos bankas žarstė didžiules pinigų sumas. "Pradėkime vien jau nuo to, kad ši institucija praėjusiais metais savo darbuotojams išdavė būstui įsigyti skirtų paskolų už 17 mln. litų", - piktinosi L.Graužinienė. Lietuvos banke darbo užmokesčiui pernai skirta beveik 49 mln. litų, komandiruotės atsiėjo 2 mln. litų. Vidutinis darbo užmokestis šioje institucijoje siekia daugiau kaip 4 tūkst. litų. Parlamentarei užkliuvo ir, jos nuomone, nepagrįstai didelis darbuotojų skaičius - iš viso Lietuvos banke pluša 843 tarnautojai.

Įleis valstybės auditorius

Audito komiteto pirmininkės teigimu, Lietuvos banko įstatymas kadaise buvo sutvarkytas taip, lyg mūsų krašte jau būtų įvestas euras. "Todėl visa sistema veikia per Europos centrinį banką, tad mūsų valstybė Lietuvos banko tiesiog nekontroliuoja", - tvirtino ji. Anot parlamentarės, šią savaitę Seimo posėdžių sekretoriate bus įregistruotos minėto įstatymo pataisos, kurios atvertų galimybę Lietuvos banke atlikti valstybinį auditą.

Auditą Lietuvos banke kasmet atlieka jo pasirinkti nepriklausomi auditoriai. "Jų ataskaita kiekvienais metais teikiama Seimui, tačiau keista, kad jos niekas nenagrinėja ir nekreipia dėmesio į pateikiamus skaičius. Apie Lietuvos banką teiravausi ir premjero, bet jis apie šią instituciją taip pat mažai ką težino", - stebėjosi L.Graužinienė.

Susimažino atlygį

Su Lietuvos banko vadovu Reinoldijumi Šarkinu LŽ susisiekti nepavyko. Į kelis klausimus sutiko atsakyti Lietuvos banko atstovas spaudai Mindaugas Milieška. Anot jo, jau parengti Lietuvos banko struktūros optimizavimo, darbuotojų mažinimo planai. Juos esą žadama įgyvendinti artimiausiu metu. M.Milieška aiškino, kad "veiksminga banko organizacinė struktūra sukurta atsižvelgiant į Europos centrinių bankų sistemos gerąją praktiką". Esą specialistų skaičius, vertinant proporcingai pagal gyventojų skaičių, maždaug atitinka bendrą Europos valstybių lygį.

"Lietuvos banko valdybos narių atlyginimai nuo šių metų vasario sumažinti 15 proc., administracijos nuo gegužės sumažinti 5 procentais. Lietuvos banko tarnautojų vidutinis darbo užmokestis praktiškai yra tokio pat lygio, kaip visame valstybiniame sektoriuje. Sumažintos kitos išlaidos", - raštu išdėstytuose atsakymuose teigė M.Milieška.

Jis tikino nežinąs, kokią algą gauna Lietuvos banko vadovas R.Šarkinas. M.Milieška tik nurodė, kad vadovo atlyginimo apskaičiavimo tvarką numato įstatymas.

Apkarpė per mažai

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas Vitas Matuzas LŽ pripažino tik neseniai sužinojęs, kas vyksta Lietuvos banke. "Valstybė atsidūrusi itin sunkioje situacijoje, todėl jiems taip elgtis tiesiog nedera", - sakė jis.

V.Matuzas atkreipė dėmesį, kad nors Lietuvos bankas yra atskaitingas Seimui, parlamentarai neturi įtakos jo sprendimams. Parlamentaro nuomone, Lietuvos banko valdyba ir administracija atlyginimus susimažino per kukliai, turėtų nusirėžti bent po 40 proc. algos.