Kai kurie buitinių atliekų išvežėjai, pasak Vilniaus valdžios atstovų, papildomų pajamų gauna neteisėtai apmokestinę paslaugas.

„Gavome signalus, iš gyventojų, iš įmonių, kad bendrovė „VSA“ reikalauja papildomų pinigų, kurie nėra numatyti savivaldybės tarybos sprendime. Reikalaujama sumokėti, tarkim, už konteinerio pastatymą, nuėmimą, už konteinerio nutempimą ir taip toliau“, – teigė Vilniaus mero pavaduotojas Romas Adomavičius.

Savivaldybė tikina nurodžiusi bendrovei iki rugpjūčio 7-osios perrašyti sutartis su vartotojais ir mokesčius už papildomas paslaugas išbraukti. Tačiau šiukšlių išvežėjai teigia jokių oficialių raštų negavę, o apie priekaištus sužinoję iš žiniasklaidos, tad sutarčių neperrašinėja.

„Kai tik gausime, pasižiūrėsime, ar neva gauti skundai iš tiesų nesutampa su pačios savivaldybės ir jos kontroliuojamų įmonių įsiskolinimu mūsų bendrovei, kurie šiai dienai siekia 800 tūkstančių litų“, – sakė bendrovės „VSA“ Vilnius atstovė Vilma Ramanauskaitė.

Lietuvoje vienodos apmokėjimo už šiukšlių išvežimą skaičiavimo metodikos nėra. Vilniuje žmonės moka priklausomai nuo gyvenamojo ploto, Kaune mokestis skaičiuojamas nuo žmonių skaičiaus.

„Dabar galiojanti tvarka nėra gera, nes ji neužtikrina, kad už šiukšlių išvežimą mokėtų visi. Atsiranda gudručių, kurie šiukšlių atsikrato ten, kur papuola“, – teigė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Gyventojų bendrijų atstovai sako, kad buitinių atliekų išvežimas apmokestinamas pažeidžiant vartotojo teises, mat šiukšlės – tai ne kolektyvinė, o asmeninė gyventojo nuosavybė, todėl nei namo bendrija, nei administratorius neturėtų pasirašyti visiems gyventojams taikomų sutarčių.

„Konstruktyviau būtų, kad kaip vandens pirkimas, šilumos pirkimas ir elektros energijos pirkimas, taip ir atliekų šalinimas būtų vykdomas per individualias sutartis. Tiesiog buto savininkas sutaria su atliekų šalintoju už ką jis mokės: už tūrį buto, už kiekį atliekų, arba nuo gyventojų skaičiaus“, – kalbėjo Lietuvos daugiabučių namų savininkų bendrijų federacijos prezidentas Juozas Antanaitis.

Tuo metu kalbinti gyventojai, nors ir skundėsi dideliais mokesčiais, bet pasakyti, kaip apskaičiuojama šiukšlių išvežimo kaina, negalėjo.

„Aš tiksliai negaliu pasakyti, tik žinau, kad tai yra įskaičiuojama į bendrą buto kainą, kiek mes mokam su mokesčiais. Bet dabar tiksliai neatsimenu“, – teigė vyras.

Kai kuriose užsienio valstybėse už šiukšles žmones moka pirkdami specialius savivaldybių ženklintus šiukšlių maišus arba įsigydami specialią magnetinę kortelę šiukšliadėžei atidaryti.