Ministerija praneša, kad tai numatyta memorandume dėl verslo konsultavimo, paramos ir eksporto skatinimo bei rėmimo sistemos Lietuvoje optimizavimo, kurį vakar pasirašė ūkio ministras Dainius Kreivys ir Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkas Danukas Arlauskas.

Memorandume pažymima, kad „Eksportuojančioji Lietuva“ turi tapti įstaiga, per kurią būtų koncentruojamas SVV rėmimas nacionalinio biudžeto ir Europos Sąjungos struktūrinių ir regioninių fondų lėšomis, plečiant paramos formas, finansinę apimtį bei geografinę aprėptį.

Šiuo metu Lietuvoje paramos verslui, investicijų ir eksporto skatinimo sritis kuruoja nemažai organizacijų: veikia 42 verslo informaciniai centrai, 6 verslo inkubatoriai, 1 regioninė verslo plėtros agentūra ir LEPA. Ūkio ministerija yra numačiusi suvienyti valstybės pajėgas ir sukoncentruoti lėšas, sujungus šiuo metu veikiančias viešųjų paslaugų verslui įstaigas į vieną tinklą, kuris taptų pagrindiniu verslo skatinimo ir eksporto plėtros įrankiu.

Numatoma, kad po reorganizacijos bus keturios įstaigos: „Eksportuojančioji Lietuva“, „Investuok Lietuvoje“, Inovacijų agentūra ir Turizmo departamentas, kurios glaudžiai bendradarbiaus tarpusavyje ir galės paremti projektus nuo technologinės ar verslo idėjos gimimo iki ugdymo ir eksporto rėmimo.

Dokumente taip pat nustatyta, kad Ūkio ministerija per „Eksportuojančiąją Lietuvą“ nuo 2010 m. teiks finansinę paramą ypač mažam verslui ir finansinę paramą naujoms darbo vietoms probleminiuose regionuose kurti. Nauja kuriama viešoji įstaiga paramos teikimą organizuos per atstovybes ir savo atstovus savivaldybėse.

Šalys susitarė, kad savivaldybės savarankiškai priims sprendimus dėl verslo informacinių centrų ir inkubatorių dalininko teisių iš Ūkio ministerijos perėmimo ar jų perdavimo ministerijai.

„Eksportuojančioji Lietuva“ pati ir su konkurso būdu atrinktais partneriais nuo 2010 metų teiks visas viešąsias paslaugas verslui, šiuo metu teikiamas verslo informacijos centrų ir verslo inkubatorių. Vėliau viešųjų paslaugų verslui mastas augs, bus plečiamas verslo inkubatorių tinklas bei teikiamos papildoma parama verslui.

Vėlesniais metais „Eksportuojančioji Lietuva“ teiks ne tik bazines paslaugas verslumui skatinti, bet ir specializuotas paslaugas verslui – standartizuotas pagal atskiras verslo veiklos sritis, kuriose reikalingas specifinis sprendimas, nukreiptas SVV subjektų produktyvumui, darbo našumui, konkurencingumui didinti, taip pat konsultuos eksporto pradžios ir eksporto plėtros klausimais, teiks eksporto mokymo ir atstovavimo užsienio rinkose paslaugas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją