Bankui nepalankią nutartį LAT paskelbė bankrutuojančios bendrovės „Varta“ byloje dėl nepagrįstai nuo banko sąskaitos nurašytų lėšų bei palūkanų priteisimo.

Byloje kilo ginčas dėl to, ar bankas, sudaręs su juridiniu asmeniu sąskaitos kreditavimo sutartį ir šios pagrindu – sąskaitoje esančių lėšų įkeitimo sutartį, remdamasis Finansinio užtikrinimo susitarimų įstatymo nuostatomis, turi teisę patenkinti savo finansinius reikalavimus, nurašydamas nuo to asmens sąskaitos lėšas tuo metu, kai juridiniam asmeniui jau iškelta bankroto byla.

Bendrovei „Varta“ Šiaulių apygardos teismas 2007-ųjų birželio 6-ąją iškėlė bankroto bylą, nutartis nebuvo apskųsta ir įsiteisėjo birželio 19-ąją. Nuo šios dienos įsigaliojo Įmonių bankroto įstatyme (ĮBĮ) nustatytas draudimas įmonei vykdyti finansines prievoles, o įmonės kreditoriui ar kitam asmeniui – perimti bankrutuojančiai įmonei priklausantį turtą ar lėšas kitaip, negu nustatyta įstatyme.

Apie bankrotą sužinojęs „Vartos“ kreditorius „DnB Nord“ nuo sąskaitos nurašė 191 tūkst. 129,83 Lt. LAT išaiškino, kad įsiteisėjus teismo nutarčiai dėl bankroto bylos iškėlimo bankas negalėjo nurašyti pinigų nuo sąskaitos, todėl bankrutuojančiai įmonei nurodė grąžinti 144 tūkst. 823,99 Lt. Be to, teismas priteisė 6 proc. dydžio metines palūkanas nuo priteistos sumos nuo bylos iškėlimo teisme dienos (2008 m. sausio 31 d.) iki teismo sprendimo įvykdymo.

Neskundžiamoje nutartyje LAT pabrėžė, kad „ieškinio dalies tenkinimo materialinį pagrindą sudarė tai, jog, esant šalių sutartiniams santykiams ir nuo tam tikro laiko pradėjus galioti imperatyviosioms draudžiančiosioms ĮBĮ nuostatoms, pašalinusioms atsakovui (bankui) tolimesnę galimybę nurašyti lėšas nuo ieškovo („Vartos“) sąskaitos, atsakovo veiksmai, kaip prieštaraujantys imperatyviosioms ĮBĮ nuostatoms, yra niekiniai ir negalioja, tai lemia atsakovo pareigą grąžinti ieškovui lėšas, kurias jis buvo nusirašęs nuo ieškovo sąskaitos po nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją