JAV ir Vakarų Europos šalių ekonomika prasta, tačiau ekonomistai nebesako, kad antroji Didžioji depresija jau čia pat, rašo forbes.com. Kitoms šalims nepasisekė taip. Nors trečiadienį Tarptautinis valiutos fondas pareiškė, kad daugelis pasaulio ekonomikų „pradeda išbristi iš nuosmukio, kuris yra beprecedentis nuo Antrojo pasaulio karo“, tačiau Latvijos, Estijos, Islandijos, Airijos ir Lietuvos ekonomikos neišbris iš krizės taip greitai, kadangi jų bendras vidaus produktas šiemet sumažėjo daugiau nei 10 proc.

Nors daugelį pasaulio šalių džiugina nedidelė infliacija, o dėl didelio nedarbo lygio atlyginimai ir kainos negali augti, tačiau Seišelių salos, Islandija, Venesuela, Ukraina ir Jamaika, turinčios milžiniškų vyriausybės skolų naštą, skęsta infliacijoje.

Blogiausia tai, kad visų penkių šalių BVP yra silpnas, taip sukuriamas nemalonus fenomenas, vadinamas „stagfliacija“, žinomas milijonams amerikiečių, išgyvenusių aštuntąjį dešimtmetį. Islandijoje ekonominis smukimas lėmė 8,5 proc. infliaciją, o BVP sumažėjo 10,5 proc. Tai galima vadinti stagfliacine depresija.

Dešimt valstybių, kurias labiausiai palietė krizė

VietaValstybė
1Latvija
2Seišelių salos
3Estija
4Islandija
5Airija
6Venesuela
7Singapūras
8Lietuva
9Ukraina
10Jamaika

„Forbes” duomenys

Norėdami įvardyti 10 šalių, kurias labiausiai paveikė nuosmukis, „Forbes“ panaudojo Tarptautinio valiutos fondo duomenis, kad sukurtų rodiklį: bendras vidaus produktas, infliacija ir perkamosios galios paritetai. TVF nevertina šalių nedarbo lygio, o skirtingose šalyse naudojami skirtingi metodai – dažnai šios priemonės yra nepatikimos, kadangi jomis manipuliuojama politiniais tikslais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją