Lietuvos banko duomenimis, šiemet dar nė vienas Lietuvoje veikiantis komercinis bankas kitam nepaskolino litų nei trijų mėnesių, nei pusmečio terminui, rašo „Verslo žinios”.

Pernai vienintelis mėnuo, kai tarpbankinėje rinkoje litų buvo skolinta ilgesniam nei 6 mėnesių laikotarpiui, buvo liepa. Per visus 2008 metus 3-6 mėnesiams litų tarpbankinėje rinkoje buvo skolinta tik sausį, vasarį, liepą ir gruodį, iš viso 125 mln. litų.

Didžiausias aktyvumas nacionaline valiuta tarpbankinėje rinkoje virė skolinant litus vienai dienai: šiemet tokių sandorių įvyko už maždaug 10 mlrd. litų.

Tačiau būsto paskolą litais imantiems klientams siūloma palūkanas sieti ne su dienos, o su 3, 6 ar 12 mėnesių VILIBOR, iš kurių daugiausia pasirenkamos pusmečio normos.

Šešių mėnesių trukmės VILIBOR dažnai nulemia ir verslo paskolos litais kainą. Jaroslavo Suchodolskio, "Nordea Markets" vyresniojo vadybininko, teigimu, "VILIBOR - tai tik aritmetinis vidurkis, šiandieną neatspindintis realios rinkos padėties".

Pasak jo, nustatant VILIBOR susiduriama su mažos rinkos problema - Lietuvoje veikiantys 3 didžiausi bankai užima apie 85 proc. rinkos, todėl jie ir diktuoja sąlygas.

Kaip rašo „Verslo žinios”, paskolų litais turinčių įmonių atstovai, nors ir supranta, kad dėl didėjančios Lietuvos rizikos kyla VILIBOR, tačiau sunkiai suvokia tokio kilimo mąstą ir atotrūkį nuo EURIBOR.

Vytauto Junevičiaus, dalį paskolų nacionaline valiuta turinčios AB "Alita" valdybos pirmininko ir generalinio direktoriaus, nuomone, "žvelgiant ir klausant iš šalies, susidaro įspūdis, jog pastangų mažinti VILIBOR nerodo tie, kurie tai galėtų daryti".

Pasak Artūro Zarembos, AB "Akmenės cementas" generalinio direktoriaus, "visi, aišku, suprantame, kad palūkanos imant paskolą litais turėtų būti didesnės dėl tos grėsmės, apie kurią mes kartais pasiklausome kalbų, bet ne tokiu aukštu lygiu, kokį jos dabar yra pasiekusios - EURIBOR ir VILIBOR skiriasi net 7 kartus".

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją