„Nors paskutinis 2008 m. ketvirtis visiems sektoriams buvo pakankamai sunkus, tačiau iki tol būtent eksportuotojai, nuosekliai planavę savo veiklą, sugebėjo sėkmingiau dirbti ir išlaikyti savo pozicijas užsienio rinkose. Tačiau mūsų pozicijas silpnina ne tik neatsigaunanti užsienio paklausa, bet ir daugelio prekybos partnerių valiutų nuvertėjimas bei jų vykdoma protekcionistinė politika. Tačiau jei ne įmonių sėkmingai eksportuojama produkcija ir paslaugos, Lietuvos ekonomika būtų dar sudėtingesnėje situacijoje. Veiksniai, skatinę ekonomiką, šiandien nebeveikia, todėl ekonomikos atsigavimo tempas didžiąja dalimi priklausys būtent nuo eksporto. Šiomis aplinkybėmis valstybė turi ypatingą dėmesį skirti eksporto skatinimo priemonių paieškoms,“ - sako nominacijos „Lietuvos metų eksportuotojas 2008“ komiteto pirmininkas, LPK viceprezidentas Juozas Magelinskas.

Įmonės pretendentės buvo vertinamos pagal pagrindinius kriterijus - grupuojamos bei vertinamos pagal dydį (pagal darbuotojų skaičių), bendrą eksporto apimtį, eksporto dydį, lyginant su visa produkcijos ir paslaugų apimtimi bei eksporto padidėjimu, lyginant su praėjusiais finansiniais metais. Taip pat buvo įvertinti papildomi kriterijai - darbo našumas, investicijos, tarptautinių vadybos ir kokybės standartų diegimas ir taikymas.

Birželio 23 d. 16 val. „Lietuvos metų eksportuotojas – 2008“ apdovanojimai bus įteikti Lietuvos pramonininkų konfederacijos 20-mečio paminėjimo renginyje Vilniaus Rotušėje.

Statistikos departamento duomenimis, 2008 m. eksportuota 55,5 mlrd. litų, importuota 72,6 mlrd. litų vertės prekių. Lietuvos užsienio prekybos deficitas sudarė 17,1 mlrd. litų ir buvo 6,5 proc. mažesnis nei 2007 m. Pernai, palyginti su 2007 m., eksportas išaugo 28,4 proc. Lietuviškos kilmės prekių eksportas padidėjo 31,3 procentu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją