Iš viso "Litexpo" parodų centre gegužės 6-9 dienomis jau dvyliktą kartą rengiamoje "AgroBalt 2003" dalyvaus šešios Latvijos įmonės. Dvi su pieno produktų gamyba susijusios įmonės - "Rigas piena kombinats" bei džemų ir sulčių gamintojas "Pūres cehs" neslepia ketinimų pelnyti ir parodos apdovanojimų.

Vis dėlto šiems gamintojams svarbiausia dar labiau įsitvirtinti Lietuvos rinkoje ir padidinti eksportuojamų produktų dalį, kurių Lietuvos įmonės dar negamina. Konkurenciją tokiems produktams daugiausia sudaro Vakarų Europos tiekėjai.

Rygos pieno kombinatas, iš esmės gaminantis produktus iš aukštoje temperatūroje pasterizuoto ilgo vartojimo pieno, šiuo metu Lietuvoje užima apie 2 proc. rinkos, iš jos dešimtadalį sudaro aukštoje temperatūroje pasterizuoto pieno produktai. Iš viso šių produktų eksporto į Lietuvą įvežama apie 70 proc., be to, apie 66 proc. ir visų eksportuojamų ledų.

Į Lietuvą toliau ketinama aktyviai veržtis su įvairiais "Lase" prekės ženklu pažymėtais produktais - braškių, šokolado, vanilės ir kitų skonių pienu, įvairių skonių pieno-sulčių kokteliais "Crazy Milk". Minėti produktai yra išpilstyti į 200 ml pakelius su šiaudeliu.

"Kol kas Lietuvoje ketiname prekiauti su dabartiniais "Lase" ženklo produktais, o nuo rudens galbūt pasiūlysime ir trečios kartos produktų, kuriuos pradėjome gaminti šį pavasarį. Tai nauja 12 produktų linija, kuriai analogų Baltijos šalyse nėra. Šie produktai gaminami su specialiomis, žmogaus organizmui reikalingomis bifilino bakterijomis. Su jais dabar dar tik įeiname į Latvijos rinką",- susitikime su Lietuvos žurnalistais sakė "Rigas piena kombinats" generalinis direktorius Janis Skvarnovičius.

Rygos kombinatas superka ir perdirba apie 26 proc. viso Latvijos pieno ir užima 46 proc. Latvijos pieno produktų rinkos. Įmonė išleidžia apie 270 pavadinimų produktų, jos valdymas ir gamyba yra visiškai kompiuterizuoti, bendrovėje dirba apie 550 žmonių. Į bendrovės modernizavimą nuo 1995 metų investicijos sudarė daugiau nei 12 mln. eurų.

Įmonė eksportuoja apie 30 proc. produkcijos, iš jos į ES rinką - 70 proc. Pernai pieno kombinato apyvarta siekė 51,718 mln. eurų.

Kombinatas 2001 metais įsigijo 37 proc. "Limbažu piens" akcijų, kuris specializuojasi fermentinių sūrių gamyboje, pernai - kartu su Suomijos "Valio" lygiomis dalimis įsteigė "RPK Valio", šiemet įsigijo 100 proc. Rusijos "Demjansko pieno gamyklos", gaminančios plataus vartojimo pieno produktus.

Latvijos provincijoje įsikūrusi "Pures cehs" - nedidelė ir numatoma plėsti įmonė, kurioje dirba apie 100 žmonių. Ji iš esmės gamina ir tiekia įvairius džemus jogurtų, varškės sūrelių, ledų ir kitų pieno produktų gamintojams, iš jų bendrovės "Pieno žvaigždės" įmonėms, "Žemaitijos pienui", Mažeikiuose esančiai "Ingman Vega".

Ji yra vienintelė tokios produkcijos, daugiausia iš šaldytų uogų, pramoniniam vartotojui virėja Baltijos šalyse ir Rytų Europoje. Įmonė taip pat gamina sultis, sirupus, daržovių konservus, kurių apyvartą mažina. Ją keičia nauji produktai prekybos tinklui - tai įvairūs džemai indeliuose.

Į Lietuvą bendrovė produkciją tiekia su "Pures" prekės ženklu.

"Per mėnesį išverdame 250 tonų uogienių, tačiau tokių pajėgumų nepakanka, nes 90 proc. mūsų užsakovų yra pramoniniai klientai. Mūsų tikslas - per mėnesį jų pagaminti apie 400 tonų. Pernai Lietuvos įmonėms tik uogienių pardavėme daugiau nei 500 tonų maždaug už 1 mln. JAV dolerių. Ketiname pasinaudoti SAPARD parama ir ateinantį pavasarį pradėti statyti naują gamyklą, kuri bus užbaigta rudenį", -planais dalijosi "Pures cehs" direktorius Aivaras Žimantas.

Jo teigimu, eksportas į Lietuvą turėtų sudaryti apie 50 proc. bendrovės apyvartos. Pernai jis siekė apie ketvirtadalį. Apie 6 proc. produkcijos tiekta į Vokietiją, 3 proc. - Rusiją, kitos rinkos yra Skandinavijos šalys, JAV, Australija.

Didelė dalis uogų nuperkama iš vietos tiekėjų, iš Lietuvos įsivežami juodieji serbentai ir šaltalankiai, gervuogės - iš Čilės, egzotiški vaisiai - kitų kraštų. "Pures" įmonės apyvarta pernai sudarė 3 mln. latų, 2003 metais planuojama pasiekti 4 mln. latų apyvartą, o ateityje išaugti iki 6 mln. latų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją