„Vėl bandoma atimti pinigus iš dirbančiųjų, nes jeigu „Sodros“ mokestis padidės 3-4 proc., tai yra gana didelė suma. Kodėl viską bandoma perkelti ant dirbančiųjų pečių, kodėl nepadidinus šio mokesčio darbdaviui?“ – piktinosi LPSK pirmininkas.

Jo skaičiavimu, padidinus „Sodros“ mokestį, minimalų atlyginimą uždirbančio žmogaus realios pajamos sumažės 24-32 Lt.

„Manau, kad siūlymas didinti mokesčius darbdaviui būtų teisingas, nes dabar viskas yra perkeliama ant darbuotojų pečių, pavyzdžiui, ligos kompensacijos, kurios už pirmąsias dienas dabar tesudaro 40 proc. atlyginimo. Darbuotojui sirgti dabar yra netgi pavojinga. Dabar svarstomos Darbo kodekso pataisos taip pat nesiūlo palengvinti darbuotojų situacijos. Tokia valdžios politika veda prie emigracijos“, – kalbėjo A. Černiauskas.

Jis piktinasi ir tuo, kad Vyriausybė apie planuojamus pakeitimus visiškai nediskutuoja su profesinėmis sąjungomis.

„Mes apie viską sužinome iš žiniasklaidos. Matote, koks yra tarimasis. Tai yra socialinio dialogo imitacija“, – piktinosi LPSK pirmininkas.

DELFI primena, kad ketvirtadienį socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys žurnalistams pripažino, jog svarstomas siūlymas dvejiems metams padvigubinti darbuotojų mokamas „Sodros“ įmokas. Šiuo metu darbuotojai „Sodrai“ nuo savo atlyginimo sumoka 3 proc., o darbdaviai nuo jiems mokamo darbo užmokesčio – 31 proc.

Ministras skaičiavo, kad padidintas mokestis per pusmetį į kiaurą socialinio draudimo biudžetą papildomai atneštų apie 600 mln. Lt.

Vien per penkis šių metų mėnesius „Sodra“ išleido maždaug 900 mln. Lt daugiau nei gavo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją