Klaipėdos AVMI informuoja, kad viena Klaipėdos bendrovė, kurios veikla - nekilnojamojo turto nuoma ir eksploatavimas, per kelerius metus susijusiam asmeniui – kitai bendrovės akcininko įmonei – suteikė per 10 mln. litų beprocentinių paskolų, tačiau palūkanų neskaičiavo ir jų nepriskyrė prie pelno mokesčiu apmokestinamų pajamų. Prievolę valstybei minėta bendrovė atliko tik po mokestinio tyrimo - apskaičiavo per 880 tūkst. litų palūkanų bei pateikė patikslintas Pelno mokesčio deklaracijas už metus, kai buvo naudojamasi minėtomis paskolomis.

„Remiantis Pelno mokesčio įstatymo nuostatomis, jeigu su įmone susijęs asmuo gauna beprocentinę paskolą, tai įmonė - paskolos davėja – turi apskaičiuoti nuo paskolos menamas palūkanas rinkos kainomis, pvz. remiantis Statistikos departamento skelbiamomis palūkanų ar komercinių bankų nustatytomis palūkanų normomis.

Palūkanos laikomos įmonės pajamomis, kurias privalu apmokestinti pelno mokesčiu, kaip kad apmokestinamos kitos įmonės pajamos“ , - sako Klaipėdos AVMI viršininko pavaduotojas Virgilijus Beržanskis.

Nustatoma ir tokių tarp susijusių asmenų sudarytų paskolų suteikimo sandorių, kai už suteiktas paskolas priskaičiuojamos itin mažos palūkanos, kur kas mažesnės nei šių palūkanų tikroji rinkos kaina. Tokiais atvejais įmonės privalo perskaičiuoti palūkanas pagal tikrąsias rinkos kainas ir patikslinti mokesčių deklaracijas.

Klaipėdos AVMI ragina įmones, kurios turi ar turėjo suteikusios beprocentinių paskolų ir nuo jų neapskaičiavo palūkanų, remiantis Pelno mokesčio įstatymo nuostatomis tinkamai jas apskaičiuoti bei priskirti prie apmokestinamųjų įmonės pajamų.
Mokesčių apskaičiavimo, deklaravimo ir sumokėjimo klausimais Lietuvos gyventojai ir įmonės visą informaciją gali gauti savo gyvenamosios vietos Mokesčių inspekcijose arba paskambinę trumpuoju VMI Mokesčių informacijos centro telefonu 1882, apsilankę VMI interneto puslapyje www.vmi.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją