Šiuo metu mažesnis PVM tarifas iki liepos galioja tik kompensuojamiems vaistams ir knygoms, iki rudens – centralizuotai teikiamam šildymui. Vėliau turėtų nebelikti ir jų.

Nuo šių metų sausio apgyvendinimo paslaugoms vietoj buvusio 5 proc. įsigaliojo 19 proc. PVM.

„PVM yra vartojimo mokestis, kuris tenka galutiniam vartotojui ir jeigu jis yra mažinamas, tai jis turi atsispindėti ne bendrovės pelne, bet galutinėje kainoje“, – diskusijoje su turizmo verslo atstovais sakė Finansų ministerijos Mokesčių departamento direktorės pavaduotoja Daiva Brasiūnaitė.

Jos teigimu, Valstybės kontrolės atlikti tyrimai rodo ką kita. Valstybės kontrolė yra nustačiusi, kad 2003 m. apgyvendinimo paslaugoms ėmus taikyti lengvatinį 5 proc. PVM tarifą, paslaugų kainos ne sumažėjo, o padidėjo maždaug 10,3 proc. Valstybės kontrolės duomenimis, nepradėjus taikyti lengvatinio tarifo, kainos būtų buvusios 6-7 proc. aukštesnės.

„Iš esmės PVM lengvata padarė įtaką apgyvendinimo įstaigų pelnui, bet ne kainų sumažėjimui“, – sakė D. Brasiūnaitė.

Taip pat, anot jos, 2008 metų gruodį palyginus su 2007 m. paskutiniu mėnesiu, viešbučių užimtumas jau buvo 15-20 proc. mažesnis, nors dar galiojo lengvatinis PVM tarifas.

„Galima daryti išvadą, kad užimtumo kritimui didesnės įtakos turėjo kiti veiksniai, o ne PVM. Čia buvo minėtos sumažėjusių skrydžių apimtys, galbūt visos ekonomikos susitraukimas“, – priežastis vardijo Finansų ministerijos atstovė.

Tuo tarpu Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija (LVRA) tvirtina, kad vienintelės Lietuva ir Latvija iš Europos Sąjungos šalių išdrįso sunkmečiu gerokai padidinti PVM apgyvendinimo paslaugoms. Jos tvirtinimu, mokesčių mažinimas yra vienintelė ant bankroto ribos balansuojančių viešbučių išlikimo galimybė.

Be to, esą daugelyje šalių šioms paslaugoms taikomas iki 10 proc. tarifas.

DELFI primena, kad LVRA, birželį, protestuodama prieš Vyriausybės veiksmus, ketina du vakarus išjungti šviesas viešbučiuose.

Statistikos departamento duomenimis, svečių skaičius viešbučiuose per pirmąjį šių metų ketvirtį sumažėjo 21,9 pro, o viešbučių pajamos krito 27 pro, nes viešbučiai skelbia kainas sumažinę apie 15 proc.

Įvairiomis iniciatyvomis siekiama pratęsti ir PVM lengvatas šildymui, kompensuojamiems vaistams bei knygoms. Keletas Seimo narių įregistravo įstatymo pataisas, kuriose siūloma lengvatinį tarifą kompensuojamiems vaistams palikti iki šių metų pabaigos.

Prašymus nenaikinti lengvatinio PVM šildymui jau rengia šalies savivaldybės, o Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys skaičiuoja, kad galėjusį būti šildymo pigimą greičiausiai suris 14 proc. išaugsiantis PVM.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją