Tokios aukštos pusmečio tarpbankinės palūkanų normos buvo fiksuojamos tik metų pradžioje. Tuomet jos buvo perlipusios ir 10 proc. ribą.

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas DELFI sakė, kad šiuo metu būtų pakankamai sudėtinga nustatyti tikrąsias VILIBOR šuolio priežastis, tačiau jis pripažįsta, kad įtakos tam turi Latvijoje netylančios diskusijos apie lato devalvavimą.

„Dėl diskusijų Latvijoje yra tam tikras litų trūkumas. Dėl to, matyt, ir keičiasi VILIBOR. Kol neapsiramins ta psichozė dėl lato devalvavimo, turėsime nepalankią situaciją“, – kalbėjo jis.

Jis tikisi, kad „ši psichozė“ per mėnesį turėtų nuslūgti.

Taip pat, anot jo, pastebima dar viena tendencija, turinti įtakos VILIBOR, – bankai pradėjo skolinti „labiau orientuodamiesi“ ne į rizikos rodiklius, nes skolinimas litais beveik nevyksta, bet į indėlių litais palūkanas, kurios šiuo metu yra pakankamai aukštos.

Toliau auga ir trumpalaikis, ir ilgojo periodo VILIBOR’as.

Nakties norma išaugo 0,01 proc. punkto (nuo 3,21 iki 3,22 proc.), savaitės – 0,19 proc. punkto (nuo 3,56 iki 3,75 proc.), 2 savaičių – 0,09 proc. punkto (3,98 iki 4,07 proc.), mėnesio – 0,22 proc. punkto (5,08 iki 5,30 proc.).

3 mėnesių VILIBOR augo nuo 8,1 iki 8,28 proc. – per parą ūgtelėjo 0,18 proc. punkto Metinis VILIBOR sudarė 9,61 proc. ir augo 0,11 proc. punkto.

VILIBOR apskaičiavimui naudojamos ne mažiau kaip 5 bankų skelbiamos palūkanų normos. Šie bankai turi atlikti operacijas tarpbankinėje indėlių ir paskolų rinkoje bei būti didžiausiais jos dalyviais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją