„Swedbank“ Finansų rinkų tarnybos vadovas Tomas Andrejauskas savo ruožtu sako manantis, kad žemiausią tašką Lietuvos ūkis pasieks šį rudenį, nes mūsų šalies ekonomikos vystymosi kreivė apytiksliai šešiais mėnesiais atsilieka nuo pasaulio raidos tendencijų.

Pasaulis atsigauna

Žurnalas „Valstybė“ cituoja Nobelio premijos laureatą profesorių Paulą Krugmaną, kurio nuomone, pasaulio ekonominės krizės dugnas greičiausiai jau pasiektas, tačiau mažai tikėtina, kad ūkis greitai atsigaus.

Lietuvos investicijų banko „Finasta“ bei Baltijos ir Šiaurės šalyse veikiančio investicijų banko „Evli“ ekspertų nuomonė dar konkretesnė. Jie teigia, kad prieš atsigaunant rinkoms ir ekonomikai prognozuojamas dar vienas kritimas.

Investicijų banko „Evli“ analitikų nuomone, šis kritimas turėtų įvykti antrojoje šių metų pusėje.

Vertinant pastaruoju metu rinkas užplūdusias teigiamas nuotaikas, būtina atsiminti, kad jų pagrindas – milžiniškos didžiausių pasaulio ekonomikų, JAV, Kinijos ir Europos Sąjungos, pastangos skatinti savo šalių verslo gyvybingumą. Šiandien jau galima pradėti skaičiuoti, kiek reikėjo įlieti pinigų į ekonomiką ir pažadėti tai padaryti ateityje, kad visiško pesimizmo dominavimą rinkose pakeistų daug ramesnis požiūris į pasaulio ekonomikos ateitį.

Nors Vokietijai kitais metais planuojamas vienas didžiausių bendrojo vidaus produkto (BVP) nuosmukių (apie 5 proc.), pastaruosius du mėnesius šalies verslo pasitikėjimo rodiklis IFO kilo. Šį faktą analitikai vertina kaip tam tikrą lūžio tašką, o jo pagrindinės priežastys – Vokietijos vyriausybės parama ir sumažėjusios palūkanų normos.

Verslo profesionalų pasitikėjimas pirmą kartą nuo 2007 m. pabaigos augo ir Jungtinėje Karalystėje. Kinijoje metų pradžioje buvo manoma, kad BVP augimas kris nuo 10 iki 4 proc., tačiau, šalies vyriausybei patvirtinus investicijų į infrastruktūrą planą, tikimasi, kad BVP augimas sieks 8 ar net 9 procentus.

T.Andrejauskas: Lietuvai svarbiausia atgauti eksporto rinkas

„Swedbank“ Finansų rinkų tarnybos vadovas T. Andrejauskas sako, kad Lietuva savo dugną gali pasiekti praėjus maždaug pusei metų nuo to laiko, kai pasaulio ekonomika pasieks žemiausią ūkio nuosmukio tašką. Tad jeigu P. Krugmanas teisus, Lietuva dugną gali pasiekti jau šį rudenį.

„Manau, kad rudenį bus dugnas. Pas mus dabar visgi ne dugnas, kaip bebūtų gaila“, - DELFI sakė T. Andrejauskas ir atkreipė dėmesį, kad patikslintais duomenimis pirmojo ketvirčio Lietuvos BVP nuosmukis siekė 13,6 proc.

Pasak analitiko, Lietuvos ekonomikos atgaiva priklauso ne nuo Vyriausybės, Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ar Europos Sąjungos (ES) pinigų, o nuo eksporto apimčių. Tad iš esmės, kai atsigaus didžiosios Lietuvos eksporto rinkos, iš pelenų pakils ir Lietuva.

„Pagrindinis pinigų šaltinis Lietuvai yra eksportas – ne koks TVF ar bankinė sistema ir ne ES pinigai ar mūsų emigrantų perlaidos. Turi būti rimtesnis šaltinis ir pagrindinis šaltinis, kaip tuos pinigus į Lietuvą atsivežti, yra eksportas. Čia ir atsakymas: kai atsigaus eksportas, atsigaus ir Lietuva“, - sakė T. Andrejauskas.

Kaip manote ar Lietuvos ekonomika jau pasiekė dugną?N%
Taip, ekonomikos smukimas Lietuvoje jau baigėsi464,8
Ne, ekonominė padėtis šiemet dar blogės44546,5
Ekonominė padėtis dar blogės ir kitais metais46548,5
Kita20,2
Iš viso958100