Baldus iš ąžuolo Kaišiadorių mieste gaminančios individualiosios įmonės savininkas Nerijus Bučys sako apsidžiaugęs galimybe pasinaudoti kreditu mažoms ir vidutinėms įmonėms, tačiau iš karto susidūręs su neįveikiama kliūtimi.

„Pirmuoju etapu konkursą laimėję bankai paskolas teikė tik savo klientams. Man taip ir buvo pasakyta – pirmiausia išdalysime paskolą savo klientams, o jeigu liks, pasiūlysime ir jums. Supratau, kad neliks“, – sako N.Bučys.

Pakeisti banką įmonei ne taip paprasta. „Ar norės mus priimti paskolas teikiantis bankas kartu su skola kitam bankui?“ – retoriškai klausia N.Bučys.

Apsunkintos galimybės gauti paskolą rajonuose, kuriuose neveikia konkursą laimėję bankai. Rengdamos konkursą Ūkio ir Finansų ministerijos tokių aplinkybių, deja, nenumatė. „Manau, kad šias paskolas gaus įmonės, kurioms ji buvo numatyta iš anksto – prieš dalijant kreditus“, – daro išvadą N.Bučys.

Skirtingi verslininkų norai

Anykščių rajono verslo ir informacijos centro direktorė Renata Gudonienė VL sakė, kad smulkieji verslininkai žino apie galimybę gauti mikrokreditus. Su Anykščiuose veikiančių bankų vadovais tartasi dėl šios galimybės, o verslo centras smulkiesiems verslininkams pasiruošęs padėti pildyti paraiškas. Tačiau kol kas verslininkai galutinio sprendimo nepriėmė.

„Vieniems ši paskola būtų verslui pradėti, o kitiems – jį plėsti, stabilizuoti padėtį“, – sako R.Gudonienė. Anykštėnams verslininkams neprireiktų nustatytos maksimalios 175 (pirmasis etapas) ir 350 tūkst. Lt (antrasis etapas) sumos. „Mano žiniomis, vidutiniškai planuojama prašyti apie 100 tūkst. Lt paskolos“, – sako R.Gudonienė.

Kitaip galvoja verslininkas iš Kauno rajono Vidmantas Juraitis. Jis mielai imtų 500 tūkst. Lt ir didesnę paskolą. Lengvųjų automobilių priekabas gaminantis ir automobilių remontu užsiimantis verslininkas pradėjo tvarkyti dokumentus, tačiau galiausiai ketinimų atsisakė. „Tik teoriškai pasvarsčius paskola patraukli. Bankams sukėlė įtarimų mano dar negrąžintos paskolos. Supratau, kad prarasiu daug laiko, o jokių garantijų paskolai gauti nėra“, – sako V.Juraitis.

Kuklus pirmasis etapas

Kreditus labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms AB Ūkio bankas, AB Šiaulių bankas ir UAB Medicinos bankas teikia nuo balandžio pabaigos. Šie bankai laimėjo Ūkio ministerijos ir INVEGA skelbtą konkursą dėl 20 mln. Lt Lietuvos valstybės biudžeto asignavimų smulkiajam verslui. Ši parama vadinama pirmuoju mikrokreditų smulkiajam verslui etapu.

Mažiems kreditams teikti skirtos lėšos bankams skolinamos ne ilgiau kaip iki 2013 m. liepos 1 d. Tikslinė paskola, kurios valiuta – litai, bankams suteikiama 4 metų terminui, už ją mokamos 6 mėn. VILIBOR palūkanos – 0,5 proc., bet ne daugiau kaip 5,5 proc. Pagal šią kredito liniją minėti trys bankai smulkiajam verslui teikia kreditus iki 175 tūkst. Lt.

Skolinama daugiau ir pigiau

Ūkio ministerija, Finansų ministerija ir INVEGA balandžio 8 d. pasirašė trišalę finansavimo sutartį, pagal kurią įsteigtas INVEGA fondas, kuris per bankus teiks paskolas labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms. Fondo valdytoju paskirta INVEGA. Ši parama vadinama antruoju etapu.

Remiantis Ekonomikos augimo veiksmų programa, INVEGOS fondas, vadovaudamasis Stebėsenos komiteto patvirtintais projektų atrankos kriterijais, atrinko finansinius tarpininkus, kurie teiks paskolas labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms atviro ir skaidraus konkurso metu.

Priemonei skirta 100 mln. Lt ES struktūrinių fondų lėšų, nors tikėtasi gauti 190 mln. Lt. Pagal mažų paskolų MVĮ (mikroįmonės, mažosios ir vidutinės įmonės) priemonę viena įmonė galės gauti iki 350 tūkst. Lt paskolą investicijoms ir apyvartinėms lėšoms. Bankas per 12 mėnesių laikotarpį vienam kredito gavėjui gali suteikti ne daugiau kaip vieną mažą kreditą. Mažiems kreditams teikti skirtos lėšos bankams skolinamos ne ilgiau kaip iki 2014 m. gruodžio 31 d.

Šias lėšas bankai verslui privalės išskolinti per šešis mėnesius nuo lėšų pervedimo dienos. Ne mažiau kaip 50 proc. mažiems kreditams skirtų lėšų sumos turės būti išskolinta per keturis mėnesius nuo lėšų pervedimo dienos. Maksimali bankų marža, kurią jie įsipareigoja taikyti mažiems kreditams, negalės viršyti 2,2 proc.

Komentaras

Donatas Žiogas, VšĮ „Verslininkų namai“ direktorius

Smulkieji verslininkai mielai pasinaudotų siūlomomis paskolomis, tačiau ne kiekvienas gali įvykdyti keliamus reikalavimus. Labai gaila, kad paskolomis negali pasinaudoti statybos sektorius. Be to, jeigu įmonės būklė prasta, tai šia paskola ji negalės pasinaudoti. Be to, pirmuoju etapu galėjo pasinaudoti tik konkursą laimėjusių bankų klientai. Kyla pavojus, kad didžioji paskolų dalis liks didžiuosiuose miestuose, nors ES Struktūriniai fondai reikalauja, kad parama būtų proporcingai paskirstyta visiems regionams. Deja, provincijoje verslininkams paprastai paskolų jau nelikdavo.