Edgaras Steponavičius dirba padavėju „Mambo Pizza" picerijoje prekybos centre BIG. Pasak E. Steponavičiaus, prieš keletą dienų vykusiame darbuotojų susirinkime jam ir dar dviem padavėjams pranešta, kad teks išeiti iš darbo. Priežastis „paprasta“: du padavėjai vaikinai, o mergina tiesiog per žemo ūgio.

Iš picerijos vadovės pašnekovas teigia išgirdęs, kad tokį sprendimą priėmė įmonės akcininkai, neva kuriantys „naują aptarnavimo standartą“, kur padavėjais gali būti tiktai itin simpatiškos, lieknos ir nežemaūgės merginos.

„Kitose tinklo picerijose vyksta tas pats, „atrūšiuojamas“ aptarnaujantis personalas - jei esi vaikinas arba negraži/apkūni/žema ir taip toliau mergina, - lauk iš darbo, ir visai nesvarbu, kaip tą darbą atlieki“, - piktinosi E. Steponavičius.

Pašnekovas darbą turi palikti iki gegužės 20 d. E. Steponavičius skundėsi, esą liepiama pasirašyti prašymą dėl išėjimo iš darbo savo noru, tačiau jis neketina to daryti. „Mums buvo šokas, iki šiol nesuprantame, kaip taip gali būti“, - kalbėjo padavėjas.


„Mambo pizza“: darbo rinka gali pasiūlyti profesionalesnių žmonių

„Orientacijos į aukštaūgius nėra. Darbo rinka keičiasi. Mes darbo rinkoje ieškome profesionalesnių žmonių – padavėjų, virėjų. Ūgis nėra kažkoks kriterijus, bet darbo rinka šiuo metu gali pasiūlyti profesionalesnių žmonių“, - DELFI sakė picerijų tinklo „Mambo pizza“ marketingo vadovė Zita Barusevičienė.

Pasak Z. Barusevičienės, kalbos apie aukštaūges merginas – perdėtos.

„Aptarnaujančiam personalui keliami atitinkami reikalavimai. Vienas jų – reprezentatyvi išvaizda, mat jie bendrauja su žmonėmis. Nėra kažkokių nusistatymų nei prieš vieną žmogų asmeniškai – yra priimtas sprendimas peržiūrėti visą personalą. Gali būti kažkokios komunikacinis nesusipratimas, gal vadovė kažką ne taip suprato. Jokios diskriminacijos nenaudojame“, - išgirdusi apie atvejį picerijoje prekybos centre BIG, tikino „Mambo pizza“ atstovė. Ji pripažino, kad picerijų tinkle galioja aptarnavimo standartas.

A.Burneikienė įžvelgia diskriminaciją dėl lyties

„Lygių galimybių įstatyme, kurį kontroliuojame ir prižiūrime, dėl išvaizdos jokių draudimų įrašyta nėra. Tačiau iš darbo atleidžiami vaikinai galėtų kreiptis dėl diskriminacijos dėl lyties – jeigu jie yra atleidžiami vien dėl to, kad jie vaikinai ir pasikeitė įmonės koncepcija“, - DELFI teigė lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė.

Ji pripažino, kad sunku būtų rasti pagrindus Lygių galimybių įstatyme, dėl ko šiuo atveju galėtų būti diskriminuojama iš darbo atleidžiama mergina. „Vaikinams šiuo atveju lengviau. Tai, be jokios abejonės, būtų diskriminacija dėl lyties. Aš būčiau iš tų žmonių, kurie pasakytų, kad ir kavinėse aptarnauti gali vaikinai. Be to, man nepatinka „biuro administratorių“ pavadinimas. Kodėl šiuolaikinės krizės situacijoje negalėtų ten dirbti vaikinas?“, - svarstė kontrolierė, dažnai išgirstanti, esą vaikinas biure nepalaistys gėlių ir neišvirs kavos.
Jei lauk iš picerijos vejami vaikinai kreipsis pagalbos, A. Burneikienė žada pradėti tyrimą.

Darbo inspekcija: toks atleidimas negalimas

Valstybinės darbo inspekcijos Teisės skyriaus vedėja Vanda Zabulionytė aiškina, kad atleidimas padavėjo įvardijamu pagrindu – dėl lyties ir žemo ūgio - negalimas. Atleisti galima tik dėl priežasčių, susijusių su darbuotojų kvalifikacija, profesiniais gebėjimais, elgesiu darbe.

„Lytis, rasė, tautybė, kalba laikomi diskriminacija. Tai negali būti pripažįstami teisėta priežastimi nutraukti darbinius santykius“, - aiškino specialistė.

V.Zabulionytė E. Steponavičiui pataria jokiu būdu nerašyti pareiškimo dėl išėjimo iš darbo savo noru. Mat asmenys, pasirašę iš darbo išeinantys savo noru, negauna nei tinkamos kompensacijos, nei galimybės savo valios išreiškimą ginčyti teisme. Darbo inspekcijos atstovė aiškino, kad šiuo atveju atleidimas vyksta darbdavio iniciatyva, darbuotojo kaltės nėra, galima įžvelgti diskriminacinius požymius, tad atleidimą būtų galima ginčyti teisme.


V.Zabulionytė sako, kad darbuotojams nereikia leistis spaudžiamiems psichologiškai, o konsultacijos galima kreiptis į darbo inspekciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją