Didžiausio vaistinių tinklo savininkai nutarė dėl vaistų pirkimo derėtis tiesiogiai su gamintojų atstovais. Jei derybos bus sėkmingos, vaistus išvežiojantys tarpininkai nebegalės diktuoti savo sąlygų vaistinių tinklui.

Paprastai didmenininkai, nupirkę vaistų iš gamintojo atstovo, vaistinėms juos parduoda bent 8 proc. brangiau. „Eurofarmacijos vaistinių“ atstovai tvirtina, kad derybomis siekiama atpiginti vaistus.

Susiderėjusi su gamintojų atstovais dėl kainos, bendrovė naudotųsi tik didmenininkų logistikos paslaugomis – jos sudarytų apie 2 proc. vaistų kainos.

Mažmeninės prekybos vaistais bendrovei „Eurofarmacijos vaistinės“ pirkti vaistus tiesiogiai iš gamintojo atstovo neleidžia įstatymai – tai gali daryti tik didmenininkai.

Tačiau įmonės atstovai teigia, kad jei nepavyks susitarti su didmenininkais dėl tarpininkavimo ir logistikos paslaugų, tada „Eurofarmacijos vaistinės“ pačios steigs didmeninės prekybos įmonę.

Įspėjo farmacijos kompanijas

Išsigandusios dėl įtakos sumažėjimo, didmenine vaistų prekyba užsiimančios įmonės suskubo įspėti gamintojus, kad šie neprasidėtų su vaistinių tinklais.

Vaistų didmeninės prekybos įmonių asociacijos, vienijančios 9 didžiausius didmenininkus, valdybos pirmininkas Remigijus Mielinis tvirtino, kad toks pranešimas pirmiausia buvo išsiųstas didžiausią vaistų rinkos dalį užimančiai bendrovei „GlaxoSmithKline“.

Pranešime didmenininkai pareiškė, kad pardavimai vaistinių tinklui sugadins nusistovėjusius dalykiškus santykius tarp vaistų didmeninės prekybos įmonių ir gamintojų atstovų.

Be to, esą vėliau vaistinių tinklas pats gali pradėti reikalauti iš gamintojo dar geresnių sąlygų, o nepavykus susitarti – perbėgti pas kitą gamintoją.

Vertinimai – skirtingi

„Eurofarmacijos vaistinių“ direktorius Renatas Vaitkevičius šį raštą įvertino kaip spaudimą gamintojams bei jų atstovams.

Tuo tarpu pagal apyvartą antroje vietoje esančios didmeninės vaistų bendrovės „Limedika“ finansininkas Arūnas Grigaliūnas „Lietuvos rytui“ teigė, kad įmonė „Eurofarmacijos vaistinės“ pati ne mažiau spaudžia didmenininkus, reikalaudama didesnių nuolaidų: „Jie šokdina ir didmenininkus, ir gamintojus. Tačiau noras gauti nuolaidų yra pagrįstas – Eurovaistinių tinklas didelis“.

„Limedikos“ finansininko manymu, didmenininkai nepatirs didelių nuostolių, jei „Eurofarmacijos vaistinės“ pirks vaistus tiesiai iš gamintojų, nes ir dabar vaistinių tinklui kai kurios įmonės pardavinėja produkciją beveik už savikainą.

Kainos turėtų sumažėti

Kai kurie rinkos specialistai teigia, kad galima konfrontacija tarp didžiausio vaistinių tinklo ir didmenininkų bus naudinga pirkėjams.

Vienu atveju iš tiekimo grandinės beveik pašalinami didmenininkai, kitu atveju didmenininkai pasiūlo didesnes nuolaidas.

Abiem atvejais vaistai atpinga.

Tačiau įmonės „Medikona“ generalinis direktorius Gvidas Galminas įžvelgia ir kitą tendenciją: kuo pigiau produkciją pardavinės didelis tinklas, tuo sunkiau bus išgyventi mažoms vaistinėms.

Tiesa, kai kurias pavienėmis vadinamas vaistines neoficialiai globoja kuri nors didmeninės prekybos bendrovė. Tokiai vaistinei suteikiama nuolaidų, tačiau su sąlyga, kad ši nepirks vaistų iš kito didmenininko.