Prezidentas V. Adamkus turi apsispręsti, ar pasirašyti Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto 2009 metų rodiklių patvirtinimo įstatymo bei Pensijų sistemos reformos įstatymo pataisas, kurios numato, kad „Sodros“ pervedimai į privačius pensijų fondus šiais metais ir kitais sumažės iki 2 proc., 2011 m. atskaitymai į vėl siektų 5,5 proc., 2012-2014 m. – 6 proc., o vėliau – ir vėl 5,5 proc.

Tai jau antras pervedimų mažinimas, pirmuoju „Sodros“ pervedimai į privačius pensijų fondus buvo sumažinti nuo 5,5 proc. iki 3 proc.

Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė sakė, jog šalies vadovas pareikalavo įsipareigoti, jog įmokos į privačius pensijų fondus daugiau nebebus mažinamos, tačiau, ar tai būtina sąlyga nevetuoti teisės aktų pataisų, neaišku.

„Prezidentas yra gavęs Seimo priimtas įstatymų pataisas, numatančias dar kartą iki 2 proc. nuo buvusių 5,5 proc. mažinti įmokas privatiems pensijų fondams. Šį kartą siūlomas įmokų kompensavimo mechanizmas, tačiau, prezidento nuomone, jis nėra pakankamas. Tai tik stiprina žmonių, pasirinkusių tokią pensijų kaupimo formą, nepasitikėjimą pačia pensijų reforma. Prezidentas ragina Vyriausybę įsipareigoti nebemažinti įmokų ir numatyti, kaip ateityje bus kompensuojamos prarastos lėšos“, - sakė R. Grumadaitė.

Sumažinus įmokas į pensijų fondus šiemet tikimasi sutaupyti apie 100 mln. Lt.

Motyvuodamas šį siūlymą socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys anksčiau yra sakęs, kad šiuo metu renkamasi tarp ateities ir dabarties – arba mažinti pensijas dabartiniams pensininkams, arba mažinti pervedimus į privačius pensijų fondus.

Vyriausybė pernelyg mažai dėmesio skiria verslo skatinimui?

Šalies vadovui, kuris inicijavo trečiadienį įvykusį premjero A. Kubiliaus, finansų ministro Algirdo Šemetos, socialinės apsaugos ir darbo ministro R.J. Dagio bei kai kurių viceministrų susitikimą, nepatinka ir tai, kad Vyriausybė daugiausia pastangų eikvoja taupymui, o ne verslo gaivinimui.

„Deja, nematyti konkrečių verslo aplinkos gerinimo rezultatų“, - prezidento nuomonę išsakė R. Grumadaitė.

Tuo tarpu A. Kubilius teigia, jog ekonomikos skatinimui jo vadovaujamas ministrų kabinetas skiria labai daug dėmesio. 

„Verslo sąlygų gerinimui praeitą savaitę skyrėme visą dieną, šiandien sprendimai bus priimti patvirtinant įstatymų pataisas, kurios bus siunčiamos toliau į Seimą. Finansai taip pat pradeda pasiekti rinką, verslą, nors ir nedidelėm sumom, bet pats mechanizmas pradeda veikti“, - sakė premjeras.

Tačiau kai kurie dalykai, anot A. Kubiliaus, priklauso ne nuo Vyriausybės, o nuo Europos investicijų banko (EIB) ar kitų institucijų, iš kurių šie pinigai turi atkeliauti. Premjeras, be kita ko pabrėžė, jog yra sukurta speciali interneto svetainė www.skatinimoplanas.lt, kurioje pateikiama visa informacija, kaip, kas ir kokiu tempu vyksta, tad tai esąs tarsi botagas, kuris skatina eiti pirmyn.

Ūkio viceministras Rimantas Žylius kaltę dėl nepakankamai greitai įgyvendinamo verslo skatinimo plano vertė procedūroms, kurios detaliai reglamentuoja kiekvieną teisės aktų priėmimo stadiją. „Mes patys Ūkio ministerijoje esame dauguma atėję iš verslo ir mums šitas greitis absoliučiai nepriimtinas. Tačiau jis yra vienintelis legalus greitis, mes privalome pereiti per visas (įstatymų priėmimo – DELFI) stadijas“, - sakė viceministras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją