Herkaus Manto gatvėje įsikūrę verslininkai dėl, jų manymu, taikomos neteisybės kreipėsi į Klaipėdos merą Rimantą Taraškevičių, kurio atsakymas juos nuvylė.

Aistros ėmė dar labiau kunkuliuoti, kai miesto Taryba savivaldybės biudžeto sąskaita nuo nekilnojamojo turto mokesčio už praėjusius metus atleido ir komercinę firmą "Taravos Anikė", kurios pagrindinė savininkė - turtingiausia Tarybos narė, konservatorė Eugenija Odebrecht, rašo "Vakarų ekspresas".

Kai kuriuos uostamiesčio verslininkus ieškoti teisybės paskatino faktas, kad miesto Taryba savivaldybės biudžeto sąskaita nuo nekilnojamojo turto mokesčio už praėjusius metus atleido komercinę firmą "Taravos Anikė", kurios pagrindinė savininkė - turtingiausia Tarybos narė, konservatorė Eugenija Odebrecht.

Neseniai keliolikos centrinėje miesto dalyje įsikūrusių verslo įmonių savininkai pasirašė R. Taraškevičiui adresuotą raštą.

Interesantai atkreipė dėmesį į tai, kad nuo 2006 metų verslininkams, turintiems komercinės paskirties pastatus, patalpas, patenkančius į senamiesčiu pavadintą zoną, mokestis už nekilnojamąjį turtą išaugo net 6,5 karto.

"Valstybės vykdoma mokesčių politika smulkųjį verslą nuolatos verčia balansuoti ant išlikimo ribos. Tokio didelio nekilnojamojo turto mokesčio įvedimas šioms įmonėms praktiškai atėmė bet kokią viltį išgyventi. Dabartiniu metu kai kurios smulkios įmonės priverstos nutraukti veiklą", - teigiama rašte.

Verslininkai atkreipė dėmesį į tai, kad Klaipėdos miesto savivaldybė paruošė ir patvirtino lengvatą senamiesčio verslininkams, kurie patenka į teritoriją, apimančią plotą nuo Sausio 15-osios gatvės iki Biržos tilto.

"Taip nuo 2007 metų sumažintas nekilnojamojo turto mokestis iki 50 proc. Toks Tarybos sprendimas visiškai nesuprantamas, nes mes visi patenkame į vieną "senamiesčiu" pavadintą zoną. Miesto savivaldybės organizuojami kultūriniai renginiai vyksta tik vadinamojoje "U17" teritorijoje. Kita miesto istorinė-senamiesčio dalis savivaldybei kaip ir neegzistuoja, ji reikalinga tik mokesčiams surinkti", - piktinosi už Biržos tilto įsikūrę verslininkai.

Jie mero prašė sumažinti nekilnojamojo turto mokestį visiems, kurie patenka į "senamiesčio" zoną, o ne tik tiems, kurie yra "U17" teritorijoje.

Atsakymas iš merijos buvo vienareikšmiškas: išskirti vieną senamiesčio teritoriją būtų netikslinga, o abiem zonoms taikyti vienodas mokesčių lengvatas savivaldybė neturi finansinių galimybių.

"Taryba, įvertindama savivaldybės finansines galimybes, priėmė sprendimus dėl nekilnojamojo turto mokesčio lengvatų taikymo tik tai senamiesčio teritorijai, kuri saugoma valstybės ir įrašyta į nekilnojamųjų kultūros vertybių registro urbanizuotų vietovių sąrašą (kodas U17) ir yra ribojama Danės upės, Gluosnių, Bangų gatvių, AB "Trinyčiai", Kooperacijos, Sausio 15-osios, Pilies gatvių, AB "Baltijos" laivų statyklos ir Kuršių marių", - aiškinama R. Taraškevičiaus pasirašytame dokumente.

Miesto vadovas teigia, kad politikai nustatė lengvatas ne visiems verslininkams, o tik vykdantiems Klaipėdos miesto senamiesčio teritorijoje veiklą, susijusią su menu, dailiaisiais amatais, etnografiniais ir skatinančiais turizmą verslais bei vykdantiems senamiesčio teritorijoje kompleksinį fasadų ir stogų tvarkymą.

"Apgailestauju, kad šiuo sunkiu laikmečiu savivaldybė, nevykdydama biudžeto pajamų surinkimo, negali priimti sprendimų, suteikdama Jums mokesčių lengvatų, nes tai pablogintų jai priskirtų funkcijų finansavimą ir surenkamą pajamų vykdymą. Manau, kad savivaldybė ir toliau sieks gerinti verslo aplinką mieste, rekonstruodama ir remontuodama gatves, prižiūrėdama miesto viešąsias erdves", - verslininkus guodė meras.

Tačiau verta pažymėti, kad šį mėnesį Taryba, už praėjusius metus atleisdama nuo nekilnojamojo turto mokesčio keturias verslo struktūras, į biudžetą nesurinks vos 10 tūkst. 593 litų pajamų.

"Mero atsakymas mus papiktino. Veikiame vienoje zonoje, o nuo mokesčio atleidžia ne visus. Matai, sunkmetis, tai Tarybos narei Eugenijai Odebrecht galima taikyti atleidimą nuo mokesčio, o mums, mirtingiesiems, ne. Tačiau juk dirbame taip pat centre. Ką, ta zona - kaip kokia šventa karvė? Visi renginiai - tik ten. Kiti aplinkui miršta, o ten - duoda. Apie kokią konkurenciją galime kalbėti? Jie, politikai, turi dirbti mums, o ne mes - jiems", - piktinosi Herkaus Manto gatvėje barą valdantis verslininkas Šarūnas Jagminas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją