„Ypač krizės akivaizdoje lietuviai bando dirbdami kažko pasiekti ir dejuoja žymiai mažiau už vokiečius “, - savo darbo patirtimi su lietuviais dalijosi pašnekovė.

Tokius pašnekovės žodžius veiksmais patvirtina ir patys lietuviai. Parodoje „Hannover Messe", vykstančioje Hanoveryje balandžio 20-24 d., Lietuvą šiemet atstovauja dešimt Lietuvos įmonių. Parodos dalyvių nuotaikos – gana optimistiškos. „Tai, kad Lietuvos įmonės sunkmečiu dalyvauja parodoje, rodo, kad lietuviai yra optimistai“, - sakė Lietuvos ekonominės plėtros agentūros vyr. projektų vadovas Vilius Lukauskas.

„Atvažiavome ir savęs parodyti, bet ir į kitus pažiūrėti. Vokiečiams labai svarbus asmeninis kontaktas“, - kalbėjo UAB „Stigma“ generalinis direktorius Alfredas Zigmantas. „Lietuva vadinama Baltijos tigru, bet šiandien - koks mes tigras? Nebent su išlūžusiais iltimis“, - juokavo Panevėžio įmonės vadovas.

Vokiečiams Lietuva įdomi

Paklausta, kaip vokiečiai traktuoja Lietuvą, M. Diale-Schellschmidt pasakojo, kad į visą Baltijos regioną vokiečiai paprastai žiūri kaip į vientisą. „Tačiau Lietuva, kaip daugiau gaminanti šalis, turinti daugiau pramonės, vokiečiams yra įdomesnė už kitas Baltijos šalis“, - sakė pašnekovė.

Kad Lietuva vokiečiams įdomi, patvirtino ir Lietuvos ekonominės plėtros agentūros atstovė Vokietijoje Lina Gudelionytė-Gylienė. „Vokietijoje dirbu nuo lapkričio mėnesio ir galiu pasakyti, kad susidomėjimas Lietuva didelis, tačiau jis nėra savaiminis. Susidomėjimą mūsų šalimi reikia skatinti, Lietuva vokiečiams - neatrasta žemė su didele potencija. Vokiečiai ieško kooperacijos partnerių Lietuvoje, domisi lietuviškais produktais ir paslaugomis“, - sakė pašnekovė.

„Vokiečiams nėra svarbu, su kuo dirbti – lenku, rumunu, lietuviu ar estu. Jiems svarbu, kad būtų padaryta kokybiškai, laiku ir už patrauklią kainą. Jei mes savęs nepristatysime, tai pro mus praeis pro šalį“, - sakė „Baltec CNC Technologies Ltd.“ vyr. konstruktorius Eduardas Rinkevičius.

Plieno tiekėjai iš Vokietijos, apsilankę Lietuvos stende, susitikimą su Lietuvos metalo apdirbėjais „Arginta“ vadino laimingu atsitiktinumu. „Lietuviai užklausė mūsų apie produktus, o jie, pasirodo, dalyvauja parodoje Hanoveryje – tad progai pasitaikius nusprendėme susipažinti asmeniškai. Mūsų firma praėjusiais metais atliko Rytų rinkos analizę. Nors užsakymų kiekiai regione kol kas palyginti maži, augimas Baltijos šalyse, ir ypač Lietuvoje, net ir krizės metais yra didelis. Mes tuo džiaugiamės, stebime rinką ir aktyviai ieškome partnerių“, - sakė „Georgsmarienhütte GmbH“ rinkodaros vadovas Oliver Santelli.

Lietuviams savęs nuvertinti labai nereikėtų, bet aukščiau bambagyslės irgi nepašoksi. Esame maža šalis, kuriai dar reikia išmokti save pristatyti – tokiomis mintimis dalijosi lietuviai tarptautinėje parodoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją