Vykdant fasuotų, sveriamų, dozuojamų prekių kiekio kontrolę bei fasuotų prekių rinkos priežiūrą pas gamintojus, fasuotojus ir prekybos įmonėse, tikrinta, ar produkto kiekis, nurodytas ant fasuotės, atitinka joje esantį. Atlikti 232 patikrinimai, nustatyti 134 pažeidimai (57,8 proc.) pieno produktus, žuvies, duonos, pyrago, rūkytos mėsos gaminius, gaiviuosius gėrimus ir kita fasuojančiose įmonėse.

Pasitvirtino nemažai skundų – vartotojai pastaruoju metu aktyviau reiškia savo nepasitenkinimą gamintojais ir pardavėjais dėl produktų kiekio. Pažeidimų nustatyta ir buitinius suskystintų dujų balionus pildančioje, kietuoju kuru, statybinėmis medžiagomis prekiaujančiose įmonėse.

Inspektoriai I ketvirtį didelį dėmesį skyrė prevenciniam darbui, organizuodami susitikimus su gamintojų ir fasuotojų atstovais, supažindindami juos su naujausiais reikalavimais prekių kiekio srityje. 2009 m. balandžio 11 d. įsigaliojo naujos redakcijos Fasuotų produktų kiekio ir matavimo indų kontrolės techninis reglamentas, kuriuo įgyvendinama Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2007/45/EB. Jo reikalavimai taikomi ir „e“ ženklu ženklintoms (jis patvirtina, kad produkto kiekis nuolat kontroliuojamas ir atitinka nurodytąjį ant pakuotės ar etiketėje; tam reikalingas kompetentingos įstaigos leidimas), ir neženklintoms prekėms, fasuotoms iki 50 kg (l), nustatyti leistini neigiami kiekio nuokrypiai, kurie taikomi visoje Bendrijoje.

Anot LMI viršininko A. Skripėtos, šiuo direktyviniu dokumentu sugriežtinti reikalavimai fasuotoms neženklintoms „e“ ženklu prekėms. Vertinant fasuotų prekių kiekį bus atsižvelgta į keletą kriterijų: fasuotų prekių partijos faktinis produkto kiekis pakuotėse vidutiniškai neturės būti mažesnis už vardinį fasuotės kiekį, be to, partijoje neturės būti fasuotų prekių, kurių produkto pakuotėje neigiama paklaida yra didesnė nei dviguba leistinoji. Iki šiol visa fasuotų prekių partija galėjo būti gaminama su leistina neigiama paklaida fasuotėje. Vienodų reikalavimų taikymas sudrausmins fasuotų prekių gamintojus ir fasuotojus, skatins tarp jų sąžiningą konkurenciją rinkoje.

Pažeidimai – daugiau nei trečdalyje autoservisų

Kontroliuojant matavimo priemonių būklę ir jų naudojimą bei atliekant jų rinkos priežiūrą, didelis dėmesys skirtas matavimo priemonėms, naudojamoms nustatant prekių, energijos, paslaugų kiekį ir vertę. Atlikti 1054 patikrinimai, nustatyti 345 pažeidimai.

Patikrinti 329 automobilių servisai ir dujų įrangos montavimo į automobilius įmonės, 120 jų (36,5 proc.) nustatyta pažeidimų. Įmonėse naudojama daug matavimo priemonių motorinių kelių transporto priemonių saugiam eksploatavimui ir ekologiniams reikalavimams užtikrinti, tačiau per 20 proc. jų (padangų slėgio matavimo priemonės, automobilių žibintų reguliavimo prietaisai, stabdžių parametrų matavimo stendai, išmetamųjų dujų analizatoriai, skaitikliai tepalinei alyvai dozuoti ir kt. matavimo priemonės) neatitiko teisinės metrologijos reikalavimų. Pažymėtina, kad kelių transporto priemonių valstybinės techninės apžiūros stotyse pažeidimų nenustatyta.

Netikslūs automobilių stovėjimo automatai

Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje, tikrinti automobilių stovėjimo automatai ir sistemos. Dviejose juos eksploatuojančiose įmonėse Vilniuje nustatyta pažeidimų.

Patikrintos 59 naftos produktų, suskystintų dujų didmeninės prekybos įmonės ir 156 degalinės, atitinkamai 21 ir 31-oje nustatyta pažeidimų: talpyklos, metrolazdės, degalų skaitikliai, kolonėlės, faktinės kolonėlių santykinės paklaidos neatitiko teisinės metrologijos reikalavimų.

Nustatyta pažeidimų prekybos bei viešojo maitinimo įmonėse, turgavietėse ir kt.

Lietuvos metrologijos inspekcija, kaip teisinės metrologinės priežiūros institucija, vykdo visų gaminamų ir importuojamų fasuotų prekių kiekio, teisinio reglamentavimo srityse naudojamų matavimo priemonių atitikties teisinės metrologijos reikalavimams kontrolę, siekia apginti vartotojus nuo neteisingų matavimų padarinių ir užtikrinti vienodas sąlygas gamintojams konkuruoti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją