Pasaulinė finansinė krizė skaudžiai paveikė Rytų Europą, sumažėjo eksporto paklausa ir regiono valstybės neteko galimybės gauti kreditus ir pritraukti investicijų. Trys Baltijos valstybės, kurių ekonomikos šiais metais gali smukti daugiausiai visoje ES, stengiasi įveikti savo biudžetų deficitus. Recesijai mažinant iš mokesčių surenkamas pajamas į biudžetą, valstybėms kyla grėsmė neįgyvendinti savo užsibrėžto tikslo įsivesti eurą.

„Baltijos valstybės yra labai sunkioje padėtyje ir jos turi atgauti investuotojų pasitikėjimą”, - telefoninio interviu metu teigė Londone dirbantis, Rytų Europos regiono ekspertas A. Annenkovas.

„Nėra kitos realios alternatyvos biudžetų mažinimui ir judėjimui euro įvedimo link”,- teigė ekspertas.

Regionas kovoja su kreditų krizės, kuri sąlygojo staigią spartaus ekonominio augimo pabaigą, pasekmėmis. Visos trys valstybės turi kuo skubiau, kai tik atitiks nustatytas sąlygas, įskaitant infliacijos bei valstybės skolos sutramdymą bei biudžeto deficito ties 3 proc. BVP riba išlaikymą, pereiti prie bendros valiutos.

Balandžio 8 d. tarptautinė reitingų agentūra „Fitch Ratings“ dėl blogėjančių ekonominių prognozių sumažino Estijos, Latvijos ir Lietuvos kreditų reitingus. Remiantis „Fitch Ratings“ vertinimu, šiais metais Latvijos ekonomika smuks 12 proc., o Estijos ir Lietuvos – 10 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją