„Finansų ministerija skolinasi atsižvelgdama į valstybės biudžete numatytą deficito finansavimo planą ir siekdama geriausių įmanomų skolinimosi sąlygų. Lėšos, gautos už vidaus ir užsienio rinkose išplatintas Vyriausybės vertybinių popierių emisijas prisideda prie viešųjų finansų stabilumo užtikrinimo ir paramos šalies ūkiui. Europos investicijų banko paskola padės ne tik stiprinti Lietuvos ekonomiką, bet ir sparčiau panaudoti Europos Sąjungos lėšas“, - sakė finansų ministras Algirdas Šemeta

Kovą per aukcionus buvo išplatinta litais išleistų Vyriausybės vertybinių popierių, kurių bendra nominali vertė – 255 mln. litų (vidutinis svertinis pelningumas – 8,41 proc.).

Siekdama užtikrinti, kad valstybės išlaidos ir skoliniai įsipareigojimai būtų finansuojami skolintomis lėšomis kuo mažesnėmis sąnaudomis ir priimtina rizika, Finansų ministerija naudoja įvairias finansines priemones, tarp jų ir neviešą skolinimąsi.

Tokiu būdu kovą vidaus rinkoje Finansų ministerija išplatino eurais nominuotus Vyriausybės vertybinių popierius, kurių bendra nominali vertė 478 mln. litų. Šių emisijų vidutinis svertinis pelningumas 7,94 proc., VVP išpirko bankai DnB NORD, „Finasta“, SEB ir „Swedbank".

Užsienio rinkose buvo išplatinti eurais nominuoti Vyriausybės vertybiniai popieriai, kurių bendra nominali vertė 414 mln. litų, o vidutinis svertinis pelningumas – 4,37 proc.

Leisdama Vyriausybės vertybinius popierius nuo 2009 m. pradžios Finansų ministerija iš viso pasiskolino 2 mlrd. 528 mln. litų: 890 mln. litų per aukcionus, 1 mlrd. 52 mln. litų – vidaus ir 586 mln. litų – užsienio rinkose neviešu būdu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją