Interviu verslo dienraščiui "Kommersant" "LUKoil" viceprezidentas Leonidas Fedunas pareiškė, jog bendrovė apskųs bet kokį naują pretendentą į telkinio plėtojimą, iškels jam mažiausiai 20 milijardų JAV dolerių ieškinį ir kreipsis į tarptautinius teismus su prašymu sulaikyti tanklaivius, gabenančius Irako žalią naftą.

"Niekas negali plėtoti šio telkinio be mūsų ateinančius aštuonerius metus. Jei kas nors bandys išstumti "LUKoil", mes ketiname kreiptis į Ženevos arbitražo teismą, kuris nedelsiant areštuos telkinį, - pabrėžė L. Fedunas. - Tokio pobūdžio teismas gali tęstis šešerius ar net aštuonerius metus. Per Ženevos teismą areštuosime tanklaivius, gabenančius Irake išgautą naftą".

Naftos analitikai aiškina, jog dėl stambių gavybos sutarčių, jei pokario Irakas privatizuos savo naftos pramonę, veikiausiai varžysis JAV milžinės "ChevronTexaco", "ExxonMobil" ir "ConocoPhillips", taip pat Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų "Shell", Didžiosios Britanijos "British Petroleum" ir Prancūzijos "TotalFinaElf". Pokario Irake daugiausia gali prarasti Rusijos bendrovės, su Irako lyderiu Saddamu Husseinu pasirašiusios 4 milijardų JAV dolerių vertės sutarčių dėl naftos telkinių plėtojimo. L.Fedunas pažymėjo, jog "LUKoil" vis dar mano, kad šis telkinys priklauso bendrovei: "Teisiniu požiūriu tai vis dar mūsų telkinys."

L. Fedunas taip pat pareiškė nemanąs, jog, atėjus naujai Vyriausybei, Irako naftos gavyba smarkiai padidės. Jo vertinimais, gavyba sudarys apie 2,7 -3,5 milijono barelių per dieną. "Spartus Irako gavybos didinimas per ateinančius kelerius metus yra neįmanomas vien tik techniniu atžvilgiu. Iš visų didesnių Irako telkinių netrukus galėtų pradėti dirbti tiktai Vakarų Kurna", - pridūrė jis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją