Vilniaus koncertų ir sporto rūmų akcininkus papiktino rūmų direktoriaus Elijaus Romanovo pasirašyta paskolos sutartis su UAB "Turto valdymo centras", kurioje numatyti neįtikimai dideli delspinigiai ir galimybė grąžinti skolą, perduodant šiai bendrovei kai kurias rūmų patalpas. Vilniuje kylant naujiems sporto ir pramogų kompleksams lig šiol svarbiausia koncertų bei sporto arena - Vilniaus koncertų ir sporto rūmai - atrodo vis graudžiau. Pastatas beveik dešimt metų neremontuotas ir nerenovuotas. Bendrovė Vilniaus koncertų ir sporto rūmai veikia neefektyviai - nuo 1997 metų jos nuostoliai padidėjo iki 8 milijonų litų. Neseniai teko sumažinti bendrovės įstatinį kapitalą, ji nebeturi apyvartinių lėšų, dėl skolų areštuotos sąskaitos.

Įkeitė

Akcininkai įsitikinę, kad rūmų direktorius E.Romanovas, disponuodamas bene patogiausia ir erdviausia Vilniuje koncertų arena, veikė neatsižvelgdamas į bendrovės interesus. Juos ypač papiktino praėjusių metų gruodį Romanovo pasirašyta sutartis, pagal kurią Sporto rūmai itin nenaudingomis sąlygomis paėmė 280 tūkstančių litų paskolą iš Turto valdymo centro.

Kaip matyti iš sutarties teksto, paskola imta 1,5 mėnesio laikotarpiui, mokant 8 procentų metines palūkanas ir itin didelius delspinigius - po 0,8 procento (arba 2240 litų) už kiekvieną uždelstą dieną. Bendrovei tai aiškiai nenaudinga. Be to, sutartyje numatyta galimybė paskolą padengti perleidžiant kreditoriui nekilnojamąjį turtą - dalį Sporto rūmų patalpų.

Direktorius rašte Turto valdymo centrui nurodoma, kad savalaikį paskolos grąžinimą Sporto rūmai garantuoja nekilnojamuoju turtu - kreditoriams siūloma pasirinkti iš pastate esančios beveik 500 kvadratinių metrų kompresorinės, daugiau kaip 300 kvadratinių metrų parduotuvės "Voltera" ir kiek didesnės kavinės patalpų.

Tuo metu dar nebuvo sumažintas Sporto rūmų įstatinis kapitalas, todėl, anot juristų, šiam sandoriui sudaryti nereikėjo akcininkų susirinkimo pritarimo. Tačiau negi E.Romanovas be akcininkų pritarimo turėjo teisę Sporto rūmų turtą paversti paskolos grąžinimo objektu?

Kaip LŽ patvirtino pats direktorius, skola Turto valdymo centrui iki šiol negrąžinta.

Skolino savi?

Esama nuomonių, jog E.Romanovas, artimai pažįstamas su Turto valdymo centro akcininkais, paėmė nepalankią Sporto rūmams paskolą vien tam, kad jos negrąžinus kreditoriai galėtų užvaldyti dalį rūmų turto. Šaltinių teigimu, UAB "Turto valdymo centras" akcininkai yra keli fiziniai asmenys ir JAV registruota ofšorinė kompanija "Gold Bussiness Center". Vienas akcininkų - Arūnas Miknius dažnai Sporto rūmuose koncertus rengiančių firmų "Makro koncertas" ir "Saulės regata" savininkas.

LŽ teko išgirsti dar drastiškesnių versijų - esą E.Romanovas taip pat susijęs su "Turto valdymo centru" ir yra "Gold Bussiness Center" akcininkas. Tiesa, pats rūmų direktorius tokią versiją ir ryšius su koncertų organizatoriais kategoriškai paneigė, pavadino tai "nesąmone". Jo teigimu, pinigų Sporto rūmams tuo metu būtinai reikėjo, o Turto valdymo centras buvo vienintelis, sutikęs suteikti paskolą. Į klausimą, kodėl apie planuojamą sandorį nepranešta akcininkams, direktorius taip ir neatsakė.

Akcininkai įpyko

Specialusis fondas veikiančioms ir besisteigiančioms profsąjungoms remti, valdantis 59 procentus UAB Vilniaus koncertų ir sporto rūmai akcijų, taip pat kiti akcininkai yra nepatenkinti direktoriaus E.Romanovo darbo rezultatais. Anot Specialiojo fondo vadovo Vaclovo Blaževičiaus, akcininkus ypač papiktino minėta sutartis, kai be jų žinios buvo užstatyta dalis Sporto rūmų turto. 30 procentų Vilniaus koncertų ir sporto rūmų akcijų valdanti bendrovė "Strėmuva" šios sutarties teisėtumą užginčijo teisme.

Kaip sakė V.Blaževičius, Vilniaus koncertų ir sporto rūmų administracijos pateikta ataskaita visiškai netenkina Specialiojo fondo tarybos. "Nėra pajamų, nuolat didėja išlaidos, netinkamai atliekama apskaita, sudaromos nenaudingos sutartys", - kalbėjo fondo direktorius.

Puikioje Vilniaus vietoje esantys Koncertų ir sporto rūmai gali atsidurti kreditorių rankose. Šiltnamio sąlygos?

Tai, kad Koncertų ir sporto rūmai skęsta skolose, nestebina pasigilinus į "lengvatinius" nuomos įkainius, kurie buvo taikomi kai kuriems renginių organizatoriams, paprastai - "Saulės regatos" ir "Makro koncerto" firmoms. Pavyzdžiui, 2001 metų balandį vykusio "Al Bano ir Romina Power" koncerto organizatorė "Saulės regata", atstovaujama direktoriaus Miknio, šiam renginiui išsinuomojo Sporto rūmų pagrindinę salę ir pirmo aukšto vestibiulį.

Pagal sutartį, sudarytą su direktoriumi Romanovu, ji įsipareigojo už nuomą rūmams sumokėti vos 5 procentus (įskaitant PVM) nuo visų už bilietus gautų pajamų. Kaip matyti iš atliktų darbų akto, pridedamo prie šios sutarties, už firmai išnuomotas patalpas rūmai uždirbo labai kuklią sumą - vos 3031 litą. Už bilietus į koncertą buvo surinkta daugiau kaip 60 tūkstančių litų.

Kitoje Sporto rūmų ir "Saulės regatos" sutartyje suderėta dėl rūmų pagrindinės salės bei pirmo aukšto nuomos. Vienos dienos patalpų nuomos kaina - 8,5 tūkstančio litų, įskaitant PVM. Visas patalpų eksploatavimo išlaidas padengia patys Sporto rūmai.

LŽ kalbinti kitų renginių organizatoriai sakė, jog tokios nuomos sąlygos yra daugiau nei lengvatinės. Savo požiūrį į lengvatas pareiškė ir akcininkai. Prieš porą mėnesių jie pareikalavo, kad rūmų nuomos mokestis būtų ne mažesnis nei 10 tūkstančių litų už vakarą.

Gelbėjo darbuotojus

Pats Romanovas rimtų trūkumų savo veikloje neįžvelgia. Anot jo, sutartis su Turto valdymo centru buvo pasirašyta norint atsiskaityti su darbuotojais ir užmokėti už rūmų šildymą - antraip jie nebūtų galėję tęsti veiklos.

"Sutartį su Turto valdymo centru sudarėme, nes praėjusių metų lapkritį Sporto rūmų situacija buvo labai bloga. Negavome iš antstolių kontoros apie 170 tūkstančių litų, todėl visai neturėjome pinigų. Niekas iš akcininkų mums nepadėjo, vienintelis variantas buvo pasiskolinti pinigų, net ir tokiomis drastiškomis sąlygomis", - aiškino Romanovas.