Jo nuomone, būtų geriau dabar pasiskolinti, bet iš krizės išbėgti vieniems pirmųjų.

„Tai, ko paprastai reikalauja TVF, Lietuva jau padarė. Jis reikalauja griežtinti valstybės politiką – atsisakyti nereikalingų tarnautojų, vykdyti griežtesnę finansų politiką, bet Lietuva visa tai jau padarė šių metų sausio mėnesį. Mes jau padarėm viską, ko galėtų reikalauti TVF“, - žurnalistams po LPK konsultacinio posėdžio sakė S. Besagirskas.

S. Besagirskas pabrėžė, jog kartais TVF reikalauja devalvuoti nacionalinę valiutą, tačiau Lietuvos atveju, anot jo, TVF atstovai yra aiškiai pareiškę, jog tokių veiksmų imtis nereikia.

Pasak LPK Ekonomikos ir finansų departamento direktoriaus, vienintelė problema, kodėl Lietuva vengia skolintis iš TVF, yra įvaizdis. S. Besagirsko teigimu, tai esą paaiškėjo iš diskusijų su Lietuvos premjeru Andriumi Kubiliumi ir ūkio ministru Dainiumi Kreiviu.

„Manau, vienintelė problema, kurią įžvelgia ir premjeras, ir ūkio ministras, kai mes su jais diskutavom, tai yra valstybės įvaizdžio sugadinimas – esą jeigu šalis skolinasi iš TVF, ji sugadina savo įvaizdį. Bet iš kitos pusės, mes kiek sugadinę savo įvaizdį stabilizuotume savo finansus, o kitais metais parodytume tvirtą ekonomiką, kuri viena pirmųjų išbėga iš krizės“, - sakė LPK atstovas.

S. Besagirsko nuomone, latviai, pasiskolinę iš TVF, pasielgė protingiau, nes taip sutaupė pinigų, mat TVF palūkanos tesiekia 3,5 proc., tuo tarpu Lietuva pasiskolino iš komercinių bankų ir jai palūkanos siekia apie 10 proc.

„Jeigu mes išreikštume tai pinigine išraiška, susidaro tikrai didelės sumos“, - sakė LPK atstovas.

DELFI primena, kad į TVF dėl paskolos kreipėsi trys Europos Sąjungos (ES) valstybės: Latvija, Vengrija ir Rumunija. Tuo metu Lietuva TVF laiko paskutine galimybe, jeigu nepavyktų stabilizuoti finansų sistemos.

Kandidatė į prezidentes, eurokomisarė Dalia Grybauskaitė antradienį pareiškė, jog jeigu valstybė kreipiasi paskolos į tarptautines organizacijas, tai parodo jos „impotenciją“.

Anot jos, TVF sąlygos būtų itin griežtos. Tad Lietuvos vyriausybė esą galėtų kreiptis į TVF, jei yra ir politiškai, ir psichologiškai pasirengusi pasakyti „savo žmonėms“, kad algos ir pensijos mažės, nes kitomis priemonėmis nesugeba susitvarkyti šalies viduje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją