"Bandoma sumažinti visus galimus nuostolius. Esame ne vieni. Europoje vyksta daug sudėtingesni procesai, mes esame geroje padėtyje (...). Jokios krizės Lietuvoje nėra, yra sunkmetis, ne tokius atlaikėme", - teigė V. Adamkus.

Praėjusį gruodį prognozavusi, kad šiemet šalies ūkis smuks 4,8 proc., pirmadienį Finansų ministerija paskelbė pesimistiškesnę prognozę.

Finansų ministras Algirdas Šemeta teigė, jog didesnis nei gruodžio mėnesį prognozuotas BVP smukimas neišvengiamai turės įtakos biudžeto pajamoms, todėl Vyriausybė baigia rengti 2009 m. biudžeto pataisas, kuriomis siekiama žymiai sumažinti valstybės išlaidas, kartu užtikrinant šalies makroekonominį stabilumą.

Finansų ministerija taip pat numato, kad Lietuvos nuosmukis 2010 m. sudarys 2,6 proc. Manoma, kad atsigaus pagrindinės eksporto rinkos bei pagelbės verslo skatinimo plane numatytos priemonės.

Jau 2011 m. tikimasi šalies ūkio atsigavimo ir priartėjimo prie potencialaus augimo. Metinis BVP augimas 2011 m. turėtų sudaryti 4,3 proc., o 2012 m. galima tikėtis iki 4,5 proc. augimo.

Finansų ministerija pabrėžia, kad, norint susigrąžinti ūkio augimo tendencijas, ūkis turi reformuotis ir atsikratyti per pastaruosius šešerius metus stiprėjusios priklausomybės nuo skolintų lėšų.

2008 m. ketvirtąjį ketvirtį paskolų prieaugio sumažėjimas, palyginti su prieš metus buvusiu, sudarė 15,2 proc. BVP, o vartojimo ir būsto paskolos iš skolintų lėšų nutrūko, sumažėjo verslo investicijų. Paskolų stygius jau sausį 15,9 proc. sumažino mažmeninę prekybą, išskyrus transporto priemonėmis, apie 60,9 proc. smuko investicinių prekių importas bei 14,6 proc. sumažėjo prekių eksportas.

Lietuvos ūkio atsigavimo pagrindą, Finansų ministerijos teigimu, sudaro lanksti darbo rinka. Numatoma, kad darbingo amžiaus žmonių aktyvumas ir ūkio restruktūrizacija laikinai padidins nedarbą. 2009 m. nedarbas gali sudaryti 13,5 proc., o 2010 m. - pasiekti 15,4 proc. Pasibaigus ūkio restruktūrizacijai ir išnaudojus vieningos ES darbo rinkos galimybes, tikimasi, kad 2011 m. nedarbas sumažės iki 11,5 proc.

Darbo užmokestis 2009-2011 m. mažės - atitinkamai apie 4,4 proc., 5 proc. ir 0,3 proc. Darbo užmokesčio augimo galima tikėtis tik 2012 m.

Darbo užmokesčio mažėjimas padės stabilizuotis kainoms: numatoma, kad šių metų pabaigoje infliacija sieks 1,2 proc., o 2010 m. jau gali būti 0,7 proc. vidutinė metinė defliacija. Defliaciniai procesai gali tęstis ir 2011 m., o priimtinas infliacijos lygis, tikėtina, bus atkurtas įsitvirtinus ūkio augimui 2012 m.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją